Geçen bir öğrencime 'Seni tebrik ediyorum, yavaş yavaş büyüyorsun' dedim.

Geçen bir öğrencime 'Seni tebrik ediyorum, yavaş yavaş büyüyorsun' dedim. Suratı değişti, bana döndü ve 'Oysa ben hızlı büyümek istiyorum, yavaş gidiyorsam demek başarısızım Hocam.' dedi boynunu bükerek.

Ben kendisine şöyle cevap verdim. 'Bence yavaş büyümene üzülmemelisin, asıl üzülmen gereken iki şey var... Hızlı büyümek ve hep aynı kalmak.' Öğrencim bunun üzerine; 'Hep aynı kalmanın kötü olduğunu anladım da peki hızlı büyümek neden kötü olsun ki?' diye sordu.

Ona Hz. Ali'nin müthiş sözüyle karşılık verdim. 'Hızlı yükselenlere imreniliyor. Oysa en hızlı yükselenler toz, duman, saman ve tüydür.' Öğrencim gülümseyerek başını salladı ve şimdi anladım Hocam dedi.

Yukarıdaki diyalog 2015 yılında bir emlak eğitim programımıza katılan genç bir emlak danışmanıyla aramda geçmişti. O tarihlerde kıymetli ortağım Belgin Benek ile bugünkü kadar yoğun bir eğitim takvimimiz yoktu. Haftanın 2-3 günü bir kaç emlak ofisine eğitim veriyorduk. Bu genç emlak danışmanı da o ofislerden birinde çalışıyordu.

Bu resim için metin sağlanmadı

Genç olmak emlak işinde handikap olarak algılanır. Saçında beyazlar yoksa insanlar sana kolay kolay güvenmez. Gençsen acemi, tecrübesizsin diye mülk sahibi evinin anahtarını sana teslim etmek istemez, alıcılar senden mülk görmeyi zaman kaybı olarak görür...

Bu resim için metin sağlanmadı

Hepsi önyargı, genelleme. 5 yılda düzenli gelir seviyesine işini getirememiş danışmanlar biliyorum. Bir odak bölgesi, bir uzmanlık alanı oluşturamamış 40'lı yaşlarda 10 yıldır emlak işinde olan danışmanlar tanıyorum. Ofisten ofise geçen, oradan oraya savrulan 50'li yaşlarında 15, 20 yıldır emlak danışmanlığı yapan bir çok çaresiz danışman görüyorum.

Bu resim için metin sağlanmadı

Oysa ne gençler var. Net hedef belirlemiş, ona ulaşmak için plan program yapmış, gelişimine, eğitimine yatırımı dahil hedefe giden yoldaki bütçesini hazırlamış, çalışkan, azimli, kendi kendini motive edebilen yüksek enerjili 20'li yaşlarda pırıl pırıl genç danışman, bazıları bizim öğrencimiz yavaş yavaş, sağlam adımlarla ilerliyor.

Bu resim için metin sağlanmadı

O halde genellemek neden? Önyargılar ne kazandıracak? İşin aslı şu tabi. Danışmanın genci yaşlısı olmaz, kariyerini doğru planlayan ya da planlamayan danışman olur.

Milyon Cirolar üreten ve tümü kendi işini yapan girişimcilerden oluşan Emlak Profesyonellerine Eğitim ve Mentorluk yaparak yol gösteren deneyimli bir uzmana ulaşmak için:

Emlak Eğitmeni ve Mentoru: Hilmi Işıkören

www.onlineemlakakademi.com

Mail: [email protected]

WhatsApp: 0 532 374 10 70