Bir emlak danışmanı için yalnızca üç tür rekabet alanı vardır.

Bunu kavramak danışmanın hayatını kolaylaştırır, sakince kariyerini sürdürmesine yardımcı olur.

  1. Çalışma bölgesinde ya da uzmanlık alanında diğer meslektaşlarıyla rekabeti
  2. Çalışma bölgesinde ya da uzmanlık alanında sahibinden satan/kiralayan mülk sahipleriyle rekabeti
  3. Emlak danışmanının kendisiyle rekabeti

Bir emlak danışmanı için bu üç rekabet alanından başka bir rekabet yoktur. Yalnızca bu alanlarda kendini kıyas etmeli böyle ölçmeli ve değerlendirmelidir. 

Çünkü diğer alanlar farklı kulvarlardır. Bir emlak uzmanı kendi kulvarının dışında biriyle kendini kıyas ettiğinde kendine haksızlık yapar, boş yere kendini üzer hırpalar ya da kendini çok yukarıda bir yerde görür, daha iyisini yapmak için işin üstüne gitmez.

Bakırköy bölgesinde çalışan bir emlak danışmanı, Etiler bölgesinde çalışan bir başka emlak danışmanıyla rekabet halinde değildir. Böyle farklı, dinamikler farklıdır. O yüzden kıyasa gerek yoktur. 

Uzmanlık alanı depo ve antrepolar olan bir emlak danışmanı, ticari plazalar ve ofis katları çalışan bir başka emlak danışmanıyla rekabet halinde değildir. Uzmanlık alanı farklı, dinamikler farklıdır. O yüzden kıyasa gerek yoktur. 

Bir emlak danışmanının en sıkı rekabeti çalışma bölgesi ya da uzmanlık alanındaki mülk sahipleriyledir. Dolayısıyla emlak danışmanı odağını kendi çalışma bölgesi ya da uzmanlık alanındaki mülk sahiplerine çevirmelidir.

Bahçeşehir'de çalışma bölgesi olan bir emlak uzmanı Cadde Bostan'da bir mülk sahibini rekabet alanına almamalı, odağından sapıp enerjisini ona harcamamalıdır.

Aynı şekilde uzmanlık alanı arsa olan bir emlak uzmanı büyük bir fabrika sahibini rekabet alanına almamalı, odağından sapıp enerjisini ona harcamamalıdır.

Bir emlak uzmanı dünkü haliyle kendisini kıyasladığında en doğru olanı yapar çünkü rekabeti kendisiyledir ve emlak işinde var olduğu sürece kendisiyle rekabeti sürecektir. 

2023 yılına girerken kendinizi bu rekabet alanlarına göre değerlendirmeniz en sağlıklısı olacaktır. Şimdiden tüm emlak uzmanlarına sağlıklı ve başarılı bir yıl dilerim.

Milyon cirolar üreten emlak uzmanlarının eğitimcisi emlak eğitmeni ve mentoru Hilmi IŞIKÖREN ile çalışmak için:

Mail: [email protected]

WhatsApp: 0 532 374 10 70

www.isikoren.com

www.onlineemlakakademi.com