Son zamanlarda emlak ile ilgili birkaç yeni tespitimi sosyal medyada yayınladım. Okuyamayanlar için bugünkü yazımda onları paylaşmak istiyorum.

Yetki belgesi alan ancak işinde başarı gösteremeyen çok emlak uzmanı görüyorum. Bu kişilerin büyük bir çoğunluğu yetki belgesi yeter gerisini sahada işi yapa yapa öğrenirim kafasında olanlar.

İlk adımla hemen koşabilir misin?

"Yetki belgesi seni emlak uzmanı yapmaz, uzman olman için zorunlu ilk adımı atmanı sağlar."

Bugün 80 milyar doları aşkın servetiyle dünyanın en zengin isimlerinden biri olan 92 yaşındaki Warren Buffett'ın pek çok özlü sözü var. “Sadece diğerleri açgözlü olduğunda korkmaya ve başkaları korktuğunda açgözlü olmaya çalışıyoruz.” en sevdiklerimden biri. Yüksek enflasyonla ilgili söyledikleri üzerine de emlak ile ilgili bir çift sözüm olacak.

"Warren buffett, enflasyon yüksek olduğunda yapabileceğiniz çok az şey olduğunu ancak en iyi şeyin ‘bir birey olarak becerilerinizi geliştirmek ve alanınızda en iyi olmak’ olduğunu söylüyor. Emlakta olağanüstü iyi olmak şart. Ofis sahipleri, danışmanlar, eğitmenler, herkes için bu böyle." 

Zaman kıt kaynak, insanın enerjisi de öyle. Biriyle kendini kıyaslamak, yarışa girmek ne yıpratıcı, kıt kaynaklarımızı hızla tüketmekten başka bir işe de yaradığı yok. Oysa hep derim ya; "Başkasından daha iyi değil, dünkü senden daha iyi olmalısın, hepsi bu".

"Çoğu emlak uzmanı adeta bir ispat yarışına girmiş, zamanını ve enerjisini ne kadar iyi olduğu etrafa kanıtlamak için harcıyor. Oysa başarılı azınlığın böyle bir derdi yok, onlar işlerini sessizce halledip önlerine bakıyor. Hepimizin kısıtlı zamanı ve enerjisi var ancak azımız doğru kullanmayı beceriyor."

Toplumuza yerleşmiş çok sakıncalı bir inanış var. "Öyle aptal gibi çok çalışmayacaksın, akıllı çalışacaksın" Yani akıllı çalışmak az çalışıp çok şey elde etmek gibi görülüyor. Öyle olunca da sıkı çalışmak gereksiz bir şey, hamallık, boşa kürek çekmek oluyor. Sevgili Cem Yılmaz bir röportajında "Başarılı insanların ortak özelliği it gibi çalışmalarıdır" demişti.

“Work smart not hard” sözü bizim toplum için çok tehlikeli. Uzmanlık alanım emlakta sıkı değil zeki çalışmanın peşinde olan çok uzman görüyorum. 11’de ofise gidenler, 18’de eve koşanlar, bölgesine çıkmayıp ofiste oturarak iş yapmaya, sosyal medyada uçup kaçarak itibar oluşturma çalışanlar ve daha neler neler. Bizim için sözün doğrusu “Work smart and hard” olmalıdır. Zeki ve sıkı çalışan her zaman fark yaratır." 

İş dünyasında başarının ortak bir noktası dakikalarınızın bile planlı olması, alışkanlık haline gelmiş olan günlük rutinlerinizin olması, kontrol listenizle bir görevinizi tamamlamadan diğerine geçmemenizdir. Emlakta çoğunluk başarısız. Peki neden?

"Emlak işindeyseniz planlı yaşarsınız, bir hedefiniz vardır. Sabah kaçta uyanacağınızdan kaçta ofiste olacağınıza, müşteri arama ve sunumlarınızdan bölgenize kaçta çıkacağınıza, gün sonu kaçta evde olup kaçta yatacağınıza kadar yapacağınız her görev dakika dakika planlıdır. Görevinizi tamamladıkça bir diğerine geçersiniz. Emlakta başarıya rutin görevler tamamlandıkça yaklaşırsınız. Çünkü rutinler kaderinizi belirler." 

Piyasanın şimdi ve yıl sonu arasında nereye gittiğine dair çok fazla farklı düşünce var. Bu konuda birçok emlak uzmanı fikrimi soruyor ve ben şu cevabı veriyorum.

"Başarı yalnızca hazırlıklı olana gider. Zihinsel olarak tamamen hazırsanız ve yaptığınız eylemleri destekleyecek becerilere sahipseniz pazarın hangi yöne gittiği gerçekten önemli değildir. Yıl sonuna kadar 1.5 milyondan fazla işlem olacak. Kendinize sormanız gereken tek soru, bu işlem adedinden kendiniz için kaç tanesini istediğinizdir.

Piyasa hakkında konuşmayı bırakalım, belirlediğiniz hedeflere nasıl ulaşacağınız konusunda konuşmak için daha fazla zaman harcayalım. Hızla değişen piyasaların sizde değiştireceği tek şey hedeflerinize ulaşma taktik ve stratejileriniz olmalıdır, zihniniz değil."

Milyon cirolar üreten emlak uzmanlarının eğitimcisi emlak eğitmeni ve mentoru Hilmi IŞIKÖREN ile çalışmak için:

Mail: [email protected]

WhatsApp: 0 532 374 10 70

www.isikoren.com

www.onlineemlakakademi.com