Emlakçılık sektörünün en büyük sıkıntısı site yöneticisi ve kapıcı hizmeti verenlerin emlak işine girmesi olmuştur. Emlakçılık ‘’gayrimenkul okuryazarlığı’’ ve ‘’finansal okuryazarlık’’ isteyen bir meslektir ama mülk sahipleri mülklerini satmak veya kiralamak için site yöneticilerinden ve kapıcı hizmeti verenlerden bilgi almaktadırlar.

Emlakçılık sektörünün en büyük sıkıntısı bana göre site yöneticisi ve kapıcı hizmeti veren kişiler 25 yıldır yaptığımız mesleği en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz ama karşımıza hep bu iki sektördeki kişiler çıkıyor, ya siteye girişine izin vermiyorlar yana binaya girişine üstüne üstük mülk sahibi noterden size vekâlet verdimi? Yok sizin satış yetkiniz var mı? gibi sorulara maruz kalıyor emlakçılar.

Ne yazık ki mülk sahipleri satmak için veya kiraya vermek için fiyat alacakları zaman bu iki mesleği yapan kişiden bilgi alıyorlar maalesef acı bir tablo ben şu şekilde düşünüyorum kasaptan ekmek ister gibi bir durum oluşmuş oluyor.

İşinin uzmanı o kadar çok emlakçı var iken mülk sahiplerinin bu iki sektördeki kişilerden fikir almasına bir şey demiyoruz ama sanki raporlu ekspertiz yapmış gibi benim evimin değeri ne eder? bizim evi kaça kiraya veririz? gibi soruları uzaman kişiye neden sormazlar anlamış değiliz.

Yeni yönetmelikle ilgili çalışmalardan sonra herkesin emlakçılık yapmasının önüne geçileceğinden söz ediliyor. Ancak denetleme mekanizmasını iyi kurgulamadan yöneticileri ve kapıcıları denetlemek zor olduğu bilinmektedir.

Emlak işine giren bazı yöneticilerin ve kapıcı hizmeti veren kişilerin haksız kazanç sağladığı yönünde şikayetler alındığı bilinmektedir. Site yöneticileri ve kapıcı hizmeti veren kişiler gerçek mesleklerine döndüğünde emlakçıların gelirleri %80 artış sağlayacağı ve bunun yanında devletin vergi gelirinin ciddi bir artış sağlayacağı öngörülmektedir.