Profesyonel Gayrimenkul danışmanlığı yaptığımız şirketimizde son bir haftadır telefonlarımız adete susmuyor yeni bir çok vatandaşımız yeni evim kampanyasından yararlanmak istiyor.

"Malumunuz gayrimenkul sektöründe tarihinin en yüksek konut ve kira fiyatlarıyla satışları ile bir yılı geride bıraktık. Dengesi bozulan piyasada konut ihtiyacı sahibi kimselerin konut sahibi olabilmesi neredeyse imkânsız hale geldi. Yüksek seyreden enflasyon, artan maliyetler, arzla talep arasındaki dengesizlik nedeniyle zor bir dönem geçirdik, fiyatların bir anda aşırı yükselmesi alım gücünü azaltınca piyasada son üç aydır durgunluk yaşanıyor.

'Vatandaşlarımız 0.69'luk krediye ulaşmada sıkıntılar çekecek'

"Aslında baktığımızda içi dolu bir paket gibi gözüken, ama tam incelendiğinde aslında içinin çok da dolu olmadığını görüyoruz. Vatandaşlarımızın bu krediye ulaşma noktasında büyük sıkıntılar çekeceği, 0,69'un verilemeyeceği öngörüyoruz. Neden çünkü ilk etapta bakanımızın açıklamış olduğu 100 bin kişiyle sınırlandırılmış bir kredi paketi. Bu 100 bin kişi ile sınırlandığında Bu kredinin içerisinde de şöyle bir durum da var; ev alacak kişilerin yüzde 10 peşinat gerisini taksitle çekilebileceği söyleniyor ama geldiğimiz noktada bankalarımızın daha önce de açıklamış olduğu yüzde 0.99'luk İlk Evim kredilerinde olduğu gibi bankalarımızın bir işgüzarlık yapacağını 0,69'dan kredi vermeyeceğini zannediyoruz. Bunun kesinlikle önüne geçilmesi lazım. Ön ödeme alınan konut fiyatlarının yüzde 10'u peşinat olarak bankalara yatırılacak. 18 yaşını doldurmuş ama ailesinde birinci derecede akrabalarında hiç kimsenin daire sahibi olmadığı vatandaşlarımız da bu kredi paketlerinden yararlanabilecek.

'Evlerin fiyatı fahiş oranda yükseldi'

Bu kredinin açıklama günü, açıklanma şekli itibariyle vatandaşımıza bir katkısı yok çünkü paket açıklandıktan sonra malum müteahhitlerimiz, yüklenici firmalar ve daire sahipleri ortalama yüzde 10 - 15 gibi artışlar yaptı. Biz bunları vatandaşlarımıza söyledik. Yüklenici firmalarımıza söyledik. Bu furyanın içerisinde girmemek lazım dedik, yükselişlere geçmemesi lazım dedik. Sonuçta bu hükümetimizin vatandaşlarımıza yaptığı bir kolaylıktır. Konut ihtiyaçlarını karşılasınlar, krediyi imkanlarına ulaşabilsinler diye yapmış olduğu bir paket açıklamasıydı ama maalesef bu paket açıklaması beraberinde fahiş artışları ve yükselişleri getirdi. Kredi ile olan açıklamalarımızda ve bütün vatandaşlarımıza ilk günden beri söylüyoruz. Söylediğimiz şey şu; lütfen ayın 16'sını beklesinler, ayın 17'sinde bankalarıyla görüşsünler, kredinin detaylarını incelesinler. Krediye ulaşa bilirlik durumunu görsünler. Bir panik atakla zaten şu anda talep ve arz noktasında sıkıntı çektiğimiz ve yükselişte olan konut fiyatları var. Lütfen daha yukarıya çıkarmayalım çünkü göreceksiniz ayın 17'si itibariyle 17'si sabah itibariyle bu krediyi hayal eden birçok vatandaşımızın aslında bu krediyi çekemeyeceği, bu krediye ulaşamayacağı aşikâr olacak. O günden sonra da bu yükselen fiyatlar tekrar geri gelecek.

'Arz-talep dengesizliği nedeniyle zor bir dönem geçirdik'

Malumunuz gayrimenkul sektöründe tarihinin en yüksek konut ve kira fiyatlarıyla satışları ile bir yılı geride bıraktık. Dengesi bozulan piyasada konut ihtiyacı sahibi kimselerin konut sahibi olabilmesi neredeyse imkânsız hale geldi. Yüksek seyreden enflasyon, artan maliyetler, arzla talep arasındaki dengesizlik nedeniyle zor bir dönem geçirdik, zor bir 2022 geçirdik. Bu dengesiz maliyet, yükselişleriyle beraber, dengesiz ve keyfi bir fiyatlandırma ile karşı karşıya kaldık. Yani bizim hükümetimizden ve devletimizden istediğimiz şey, emlak sektörü, gayrimenkul sektörü ve inşaat sektörü Türkiye'nin lokomotifidir. Şu anda çok büyük bir arza sahip.

İnşaat sektörünü sadece tek başına bir sektör olarak düşünmemek lazım. Beraberinde alt tarafta 250 ayrı kalem satan insanlarla devasa bir sektör olarak düşünelim. Bunun için de mutlak surette denetime ihtiyacımız var. Bu denetim aslında üretim denetimi değil, hammadde denetimine ihtiyacımız var çünkü demir, beton, çimento, içinde kullandığımız kapılardan tutun da pencerelere kadar, tutunda, boyasına, sıvasına kadar müthiş bir fiyat dengesizliği var. Bu fiyat dengesizliği içerisinde de keyfi fiyatlar ortaya çıkıyor. Bu keyfi fiyatların önüne geçilmesi lazım. Artık bu piyasa denetiminde yeni ekipler mi kurulur, yeni bir dizayn mı getirilir, yeni bir düzen mi getirilir ama bu konut fiyatlarının mutlak surette aşağılara çekilmesi lazım."