Konut fiyatları sürekli artış eğiliminden asla vazgeçmiyor ,bir çok kişi ev fiyatları neden yükseliyor bizler bu gidişle ev sahibi olamayacağız diye sitem eden binlerce insanlar var.

Evet Sürekli göç alan bir şehirde yaşıyorsanız ve sürekli yeni konuta ihtiyaç var ise yeni yapılan bütün binalar, daireler, hiçbir zaman boş kalmayacaktır. Çünkü ihtiyaç var olduğu sürece talepte her zaman olacaktır. Devletin yanlış politikaları insanları evi barınmadan daha çok yatırım amaçlı bir araç olarak görmesinden kaynaklıdır. Katma değer katan ürünler üretmek yerine konut üreterek ve bu üretilen konutları yabancı yatırımcılara, ve yerli yatırımcılara satarak gelir elde ederek büyümeyi hedef koyan bir devlet politikası var.

Son on yıldır üretim yapanlar dahi hepsi yüksek karları gördükleri inşaat sektörüne yöneldiler Tekstilci, imalatçı, bu sektörlerden istediklerini alamayınca Her biri inşaat şirketi kurarak sektörde bende varım diyerek rekabeti ortamı oluştu %30-35 olan kat karşılılığı yerleri şimdi %50- %60 çıktı konut yapılacak arsa azalınca arsa fiyatları konut fiyatlarından daha çok artış gösterdi, arsa sahipleri en çok kazananlar içinde yer aldılar. Kat karşılığı verse dahi daha fazla daire aldılar, bununla yetinmeyip üstüne para isteyen arsa sahipleri oldu.

Devletin konut üreten şirketleri ise bunların başında Toki, Kiptaş, Emlak Konut gibi kurumları bunlar ise orta ve alt gelir gurubuna konut üretmek yerine bunlarda daha karlı ve daha fazla kazanç getiren yüksek rakamlı konutlara yöneldiler. Kıymetli hazine arazilerini vatandaşa konut yapmak yerine yabancılara konut satmak için inşaat firmalarıyla hasılat paylaşımı yaparak yüksek gelir elde etme derdinde.

Konut fiyatları 2022 yılında yine artmaya devam edecek maliyetleri bahane eden yüzlerce inşaat firması daha yüksek kazançlar elde etmek için sürekli fiyatları artıracaklar. Artık İstanbul gibi büyük şehirlerden ev almak hayal olacak, büyük şehirlere yalın iller ve bunun ilçelerine talep artacak arsa maliyetleri düşük olan yerleri tercih edecek inşaat firmaları, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çanakkale, Bursa, Balıkesir gibi iller ve bunların ilçelerinde ev almak daha mantıklı olacak.

Kısacası İstanbul yabancılara ve üst gelir grubu insanlara kalacak ,artık İstanbul’un yerlisi dahi İstanbul’da yaşama hakkı olmayacak bunun aynısını İngiltere’de Londra yaşandı Arap sermayesi buraya gelince konut fiyatları orada yaşayan yerli halkın erişemeyeceği yüksek rakamlara çıktı ve yaşadıkları Şehirleri terk ederek daha sakin yerlere göç ettiler. İstanbul’u bekleyen de aynısı..