Kazançlı bir yatırım için arsa almak yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen akıllı bir yatırım enstrümanıdır. Doğru zamanda doğru lokasyonda gayrimenkule yapılan bir yatırım, orta ve uzun vadede büyük bir getiri sağlayabilir. Size bu yatırımlardan en yüksek kazancı sağlayacak olanlardan biri de arsa ve tarla yatırımlarıdır.

Arsa yatırımlarından kısa vadede kazanç elde edebilmek için gelişmeye açık bölgeleri sıkı takip ederek, imar durumu hakkında sağlam bilgiye sahip olmalısınız. Yeni yerleşim yerleri, güzergâh yakınlarına yapılması planlanan hastane, okul, alışveriş merkezi benzeri yapılar kısa ve orta vadede civardaki arsaların değerini de artırır.

Arsa almak uzun vadede daima kazandırır

Arsa yatırımı

Özellikle son dönemde gayrimenkulün iyi bir yatırım amacı olarak görülmesi ve konut fiyatlarının yükselmesinden şikayetçiyseniz, siz de yatırım fırsatını arsadan yana değerlendirebilirsiniz. Ancak arsa yatırımı yapmanın, konut almaya benzemediğini göz ardı etmemelisiniz. Çünkü konutu gezerek muhtemel sorunları görebilir veya belediye ile tapu ve kadastro müdürlüğünden imarla ilgili pürüzleri araştırabilirsiniz. Arsa almak ise daha detaylı araştırma gerektirir. Unutulmamalıdır ki konut kira getirir, ancak arsanın getirisi yoktur; üzerine vergi de vermek gerekir.

Arsa satılmak istendiğinde reel bazda kar ettirmelidir

Arsa nasıl alınır

Arsa satın alırken öncelikle imar izni olup olmadığı öğrenilmelidir. İmar izni varsa, arsanın imar durumu incelenmelidir. Konut, ticari alan, iş yeri, sosyal hizmet alanı olup olmadığı sorgulanmalıdır. Arsaya inşaat yapabilme hakkının ne kadar olduğu da öğrenilmeli, zemin etüdü incelenmelidir. İpotek, şerh, haciz, özel şahıs, şirket veya kamu kuruluşuna ait kullanım hakkı gibi mülkiyetle ilgili bir sorunu olup olmadığı araştırılmalıdır. 

Altyapısı olmayan yerden alınacak arsa, çok uzun vadeli bir yatırımdır. Yolun nereden geçeceğine dair bilgi sahibi olmak önem taşır. Yollar ya en tepe ya da en taban alanlardan geçer. Arsa, satılmak istendiğinde reel bazda kar ettirmelidir. Bunu sağlayabilmek için ilk ve en önemli kural arsa yatırımını değerinin altına satın alabilmektir.

Tarla Satın Almak

Genelde alışılmış bir kural var insanlar tarla alırken şuradan arsa aldım derler halbuki tarla ila arsa aynı şey değildir. Bu yüzden tarla genelde tarım arazisidir ekilen biçilen imara açılmamış daha sonra açılacağı kesin olmayan yerlerdir. Bu sebeple tarla alırken çok dikkat edilmelidir son yıllara arsa satıyorum diyerek yerel radyolarda reklam vererek özellikle çok uzak yerlerden tarlayı alıp kendilerince plan çizip numaralandırarak yok imara yakın yok kadastro yoluna yakın yalanlarıyla insanları kandıran bir gurup şirketler vardır bunların yaptıkları yerlerden arsa diye tarım arazisi almayınız.

Önemli olan alırken kazanmak

Arsa almak

Her yatırımcının ilk düşüncesi, elindeki mevcut birikimin enflasyon karşısında erimemesini sağlamak olmalıdır. Ancak hedeflenen süre sonunda arsa satışından elde edilen kar oranı geçen sürede oluşan enflasyon oranının üzerinde ise başarılı bir yatırım kabul edilir. Böylesi bir değer artışının elde edilebilmesi için yatırımı düşünülen taşınmazın beklenen değer artışı hesap edilmelidir.

Bunun yanı sıra, yatırım yapılan günkü reel piyasa ederinin altında gerçekleştirilecek olan arsa yatırımı ile kısa süreli değer artışı elde etmek mümkün olur.

Alırken kazanacağınız fiyatlarla satılık arsa ilanlarını ilanjet.com üzerinden inceleyebilir, birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz.