Uzmanlar, yüksek faiz ve azalan yabancı talebi nedeniyle sahil bölgelerinde fiyat balonunun sönmeye başladığını belirtiyor. Turizm bölgelerinde yıllarca durdurulamayan konut fiyat artışları ilk kez sert şekilde yavaşladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı Nisan 2026 Konut Fiyat Endeksi verileri, özellikle Bodrum, Fethiye, Marmaris ve Datça gibi yüksek fiyatlı sahil bölgelerinde piyasanın frene bastığını ortaya koydu.

Türkiye genelinde konut fiyatları yıllık bazda yüzde 26,6 artış gösterirken, Aydın-Denizli-Muğla bölgesindeki artış oranı sadece yüzde 16,7’de kaldı. Böylece Türkiye’de konut fiyatlarının en düşük arttığı bölge turizm merkezleri oldu.

bodrum_asarlık

Uzmanlara göre bu tablo, son yıllarda oluşan yüksek fiyatların artık alıcı tarafından karşılanmakta zorlandığını gösteriyor. Özellikle Bodrum ve Fethiye’de pandemi sonrası yaşanan hızlı yükselişle birlikte konut fiyatları kısa sürede katlanmış, bazı projelerde Avrupa’daki tatil kentlerini aşan rakamlar gündeme gelmişti.

Ancak yüksek faiz ortamı, krediye erişimde yaşanan sıkıntılar ve yabancı yatırımcı talebindeki yavaşlama piyasadaki hareketliliği önemli ölçüde azalttı. Sektör temsilcileri, özellikle lüks segmentte satış sürelerinin uzadığını, ilanlarda pazarlık payının arttığını ve nakit alıcının daha güçlü hale geldiğini belirtiyor.

Öte yandan dikkat çeken gelişme sadece sahil bölgelerindeki yavaşlama olmadı. Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Ardahan, Kars ve Iğdır’ı kapsayan bölgede yıllık konut fiyat artışı yüzde 33,6’ya ulaşarak Türkiye’nin en yüksek seviyesine çıktı. Böylece yıllarca yatırımcının gözdesi olan turizm bölgeleri, fiyat artışında Anadolu şehirlerinin gerisinde kaldı.

Nisan Ayında Konut Satışı Yükseldi, Piyasa Geçen Yılı Yakaladı
Nisan Ayında Konut Satışı Yükseldi, Piyasa Geçen Yılı Yakaladı
İçeriği Görüntüle

Fethiye, Sürdürülebilir Turizmin Öncüsü Oluyor

Ekonomistler, mevcut faiz politikası sürdüğü sürece Bodrum ve Fethiye gibi bölgelerde fiyat artışlarının enflasyonun altında kalmaya devam edebileceğini ifade ediyor. Bu durum piyasada “fiyat balonunun kontrollü şekilde sönmesi” yorumlarını da beraberinde getiriyor.

Gayrimenkul uzmanlarına göre önümüzdeki dönemde yüksek fiyatlı sahil bölgelerinde hızlı kazanç dönemi yerine, gerçek talebe dayalı daha dengeli bir piyasa öne çıkacak.