Gayrimenkul sektöründe 25 yılı aşkın bir zaman diliminde son bir yılda yaşadığımız kira artışını hiçbir zaman görmedik

Ev sahiplerimi haklı kiracılar mı her iki kişiyi dinleyen bir kişi olduğumuz için ev sahibi yazılı olan sözleşmemiz var bu sözleşme yaptığımızda devlet böyle bir kanun çıkarmadan önce karşılıklı olarak anlaştığımız Tüfe oranını yazdık ve devletin açıkladığı Tüfe ortalaması dediğimiz orana her iki tarafında uyması gerektiğini belirtiyor ayrıca gözle görülen bir enflasyon var diyor kesinlikle kiracısının çıkmasını veya bu kirayı %200-300 oranında artmasını bekliyorum diyor.

Ev sahibi kiracıyı hangi durumlarda çıkarabilir? Kiracı nasıl tahliye  edilir?

Kiracıyı dinlediğimizde hiç kimse bu kira bedellerinin bu fiyatlarla ödenmesinin mümkün olamayacağını söylüyorlar bu kira artışını yapmamız mümkün değil diyorlar kim haklı ev sahibi mi kiracı mı? Bir emlak şirketi sahibi olarak arada emlakçı kalıyor ev sahibi kiraya veren emlakçısını arıyor bu talebi kiracısına duyurmamızı istiyor sanki emlakçı kanun belirleyici kişiymiş gibi emlakçının sorumlulukları çok fazla, arada aracı olarak tek taraflı hizmet bedeli alıkları için ev sahibine durumu anlatmaya çalışıyor devletin aldığı bir düzenleme kanunuyla %25 oranında ev kiralarını enflasyon oranında işyeri ve ofis kiralarını belirleyici hale getirmiş oluyor.

Emlakçı bunu anlatsa dâhi ben kanun tanımam diyor ya artış yapsın ya da çıksın diyor evimden, bu durumu kiracıya aktarmaya çalışıyoruz ama her iki tarafta ben haklıyım diyor başka bir şey demiyorlar.

Kira artışlarının gerçek sebebi kanunlarını bilmeyen kiracılar olduğunu düşünüyorum nedenine gelince ev sahiplerinin tehdit ve sürekli rahatsız etmelerine boyun eğittikleri için kira artışları oluyor. Kira artışını kanunda belirtilen şekilde artış yapmış olsa ne olur yani %25 artış olursa bu ev sahibi evi boşaltılmadığı için yeni kiracısına yüksek rakamda bu evi kiraya vermeyecek mevcut kira bedeli üzerinde belli bir oranda artış olduğu için kira rakamları bu derece aşırı yükselmeyecektir.

Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar

Mevcut kiracılara tavsiyemiz var kira artış zamanı geldiğinde ev sahiplerinin yüksek kira artış taleplerine karşı devletin kanunu hatırlatmanızı ve %25’lik kira artı olacağını hatırlatın ister istemez sizi evimden çık diyecektir mevcut kontratınız devam ediyorsa yani ilk beş yıl dolmamışsa mevcut artışın üzerinde kesinlikle artış yapmayın 2. beş yıl başladığında dahi bölgedeki kira artışlarının aynısı olması şart değil yakın bir kira artışı yaparak 2. beş için devam edebilirsiniz.

Kısacası bir evi kiraladığınızda kira sözleşmesi her yıl yeniden yazılacak imzalanacak anlamına gelmez kira bedelinizi kesinlikle mülk sahibinin hesabına şu ayın kira bedeli şeklinde yatmanız tesviye ederiz, elden kira vermeniz sizin aleyhinize olacaktır, hiçbir zaman kira bedelleri elden verilmez ispatı olmaz resmi anlamda, bu nedenle enflasyon oranında artış yaparak kira bedelini banka yoluyla gönderdiğinizde o dekont yeni eski kontratın artışını yaparak yatırdığınız belirten bir evraktır.

Ev sahibi sizleri tehdit ,şantaj gibi durumlarda kalırsanız savcılığa suç duyusunda bulunmanızı tavsiye deriz.