Büyükşehirlerde başlayan kiralardaki yüksek artış Türkiye’nin bütün illerine yayıldı ve çok aşırı fiyat artışı oldu.

Kiranın bu yüksek artışına ilgi alaka azılınca fiyatlarda yavaş yavaş geri çekilmeler başladı bunun başlıca sebeplerinin başında yabacıların, artık kiraya o yüksek rakamları ödemek istememelerinden kaynaklı ve kış ayarının yaklaşmasından kaynak ilgi biraz daha azalmış görülüyor.

YABANCI KİRALIK TELEPLERİ YERLİDEN DAHA ÇOK

Son bir aydır yaptığımız araştırmalarda Kiralık daire arayanların %80 yabancılardan oluşuyor genelde aradıkları dairelerin bütçe olarak rakamları beş bin ve 7 bin lira aralığındaki dairelere talep ediyor buda gösteriyor ki o yüksek rakam veren yabancı müşteriler ev aramıyor.

kiralık_ev

İstanbul’dan göç başladı diyebiliriz bu yüksek kiralardan hiçbir memur İstanbul’a tahin istemiyor ve bu şehirden göçmek isteyenlerin oranı a her geçen gün artış gösteriyor. Anadolu’nun ilçeleri daha uygun fiyatlı kira ve daha uygun fiyata temel gıda ürünlerini almak mümkün bu sebeple daha kaliteli yaşam için göç başladı.

BÜYÜKŞEHİRLER YABANCILARA KALIYOR

Büyükşehirler artık yabancılara kalmış gibi görülüyor sokaklarda yürüdüğümüzden her 10 kişiden 5-6 kişi yabancı giyim, konuşmasından bunu rahatlıkla anlıyoruz. Bol bol alışveriş yapıyorlar Lokantalar fiyatları yabancıya göre ayarlamış alışveriş merkezleri hınca hınç yabancı müşteri dolu fiyatlar yabacılara göre belirlenmiş Yerli vatandaşın bir kazak, bir pantolon alması mümkün olmayacak fiyatlara çıkmış durumda, kış kapıda kışlık alışveriş yapalım dedik mağazalardaki fiyatları görünce almadan geldik diyebiliriz bu ne kadar sürdürebilir bilemiyoruz.

Ev Sahipleri Yeniden Yerli Kiracı Olsun Demeye Başladı1

YABANCI MÜŞTERİLER NE KADAR GÜVENİLİR BELİRSİZ

Yabancı müşteri analizi yapıyoruz son dört aydır ve şunu gördük ki özellikle Arap bölgesinden gelen müşterilerin hiçbir şekilde randevularına uymadığı sizi saatlerce beklettiğini umursamaz bir tavırlar sergilediğiler görülmüştür. Yabacı müşterileri yine yabancı turizm acenteleri yüksek komisyon alarak kandırıyor, kısacası kendi vatandaşlarından kazık yiyorlar.

KİRALIK DAİRELERİN KİRA ARTIŞININ ASIL SEBEBİ NEDİR

Birinci sıraya doyumsuz ev sahipleri giriyor, karşı komşusu fiyatları bilmeyen ve gerçekten mağdur ve ihtiyacı olan yabancıya evini yüksek rakamlarla kiraya verdiği zaman başlıyor, bunu göre komşusu ben neden vermeyim evimi yüksek rakamlar bir yabancıya diyor birinci sebep bu gelelim ikinci sebeplere mevcut kiracı kira artışı yaklaşıyor ev sahibi kiracısına bir yıllık sözleşmen doluyor evimi boşalt diyor, Kiracı bu evi tutarken bir yıllık sözleşeme yapılmıştır ama, kirasını ödediği sürece bu evde on yıl oturacağını bilmiyor, bunu bilmediği için ev sahibinin tahditleri, baskısı bitmiyor bu durumda kiracı ev sahibinin istediği rakamlarla kira artışı yaparak kira artışının yükselmesine neden oluyor haklarını bilmeyen kiracılar yüzünden kira artışları yaşanıyor.

kiralık-oda-evler