Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2018 Eylül ayı konut satış istatistiklerini değerlendiren Akkuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş şunları söyledi; “Türkiye genelinde konut satışları 2018 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 oranında azalarak 127 bin 327 adet konut satışı gerçekleştirdi. Konut satışlarında, İstanbul 20 bin 216 konut satışı ve yüzde 15,9 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 11 bin 368 konut satışı ve yüzde 8,9 pay ile Ankara, 6 bin 207 konut satışı ve yüzde 4,9 pay ile İzmir izledi.



Şirket: Akkuş İnşaat


Sözcü: Akkuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş


Geçtiğimiz aylarda hayata geçirilen ve 31 Ekim’e kadar devam edecek olan ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ kampanyasının ve Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından başlatılan ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele’ programının yaratacağı pozitif etki ile konut satışlarında yaşanan düşüşün önümüzdeki süreçte artışa geçeceğini düşünüyoruz.

“Yabancıya satışta yeni rekor yüzde 151,1”

Yabancılara satılan konut satışlarına baktığımızda ise bu ay, geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 151,1 oranında bir artış yaşandığını görüyoruz. Eylül ayında yabancılara 5 bin 615 adet konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül ayında ilk sırayı bin 799 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla Antalya, Bursa, Ankara ve Yalova izledi.

2018 yılının ikinci yarısında gerçekleşen yabancıya yönelik satışlarda yaşanan artış ivmesinin yılın son çeyreğinde de devam etmesini bekliyoruz. TÜİK verileri de bu beklentimizi destekler şekilde ilerliyor. Yürürlüğe giren Türk vatandaşlığı kanununda değişiklik yapılmasını öngören yönetmelikle birlikte yaşanan bu artışın önümüzdeki dönemlerde yeni rekorlarla sürecektir.



Şirket: Hasanoğlu İnşaat

Sözcü: Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu

Türkiye genelinde konut satışları 2018 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 oranında azalarak 127 bin 327 oldu. İstanbul’un 20 bin 216’lık konut satışıyla ilk sırada yer aldığı listede; Ankara’nın 11 bin 368’lik satışla ikinci; İzmir’in 6 bin 207’lik konut satışıyla üçüncü sırada yer aldığını görüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız öncülüğünde başlatılan, sektörümüzün önemli STK’ları GYODER, İNDER ve KONUTDER tarafından da desteklenen ‘Türkiye için kazanç vakti’ kampanyasının ve KDV’nin yüzde 8’e, tapu harçlarının da yüzde 4’ten 3’e indirilmesinin önümüzdeki aylarda konut satışlarını artıracağını düşünüyoruz.

Yabancıya konut satışı rekor üstüne rekor kırıyor

TÜİK verilerine göre yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 151,1 arttı. Yabancıya konut satışında aylardır büyük bir yükseliş yaşandığını görüyoruz. Yabancı yatırımcıyı ülkemize çekmek adına hayata geçirilen yeni düzenlemelerin, sektörümüze büyük bir ivme kazandırdığı aşikardır. Yabancı yatırımcının önümüzdeki dönemde de ülkemizde konut yatırımı yapmaya devam etmesini, 2018 yılının son çeyreğinde de bu artışın sürmesini bekliyoruz.