Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hasan Akşam ve Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Erkan Özgür, sektör temsilcileri adına Bekir Bayrakdar ile bir araya geldi.

Gerçekleştirilen istişare toplantısında, son dönemde emlak camiasında yoğun şekilde tartışılan Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi harçları ve uygulamadaki aksaklıklar tüm yönleriyle değerlendirildi.

Harçlardaki Adaletsizlik Gündemde

Toplantının ana başlıklarından biri, yetki belgesi harçlarında yaşanan adaletsizlik oldu. TEDB heyeti, belge sahibi olup tüm yasal yükümlülüklerini yerine getiren emlak danışmanlarının yüksek harç bedelleriyle karşı karşıya kaldığını; buna karşın belgesiz faaliyet gösteren kişilerin herhangi bir mali yükümlülük üstlenmeden sektörde yer alabildiğini vurguladı.

Bu durumun hem kayıtlı çalışan meslek mensupları açısından haksız rekabet oluşturduğu hem de kamusal düzeni zedelediği ifade edildi.

Adres Değişikliği ve Deneyim Sürecinde Çifte Yük

Görüşmede öne çıkan bir diğer konu ise mesleki deneyim sürecindeki adres değişiklikleri nedeniyle yeniden harç ödenmesi zorunluluğu oldu. TEDB yönetimi, özellikle kariyerinin başındaki emlak danışmanlarının ofis taşınması ya da şirket yapısındaki değişiklikler nedeniyle tekrar tekrar harç ödemek zorunda kalmasının sektörel gelişimi olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Ayrıca staj sürecini tamamladıktan sonra kendi ofisini açmak isteyen meslektaşların yeniden yüksek harç yüküyle karşılaşmasının girişimciliği zorlaştırdığı ifade edildi.

“Sistem Cezalandırıcı Değil, Teşvik Edici Olmalı”

TEDB Başkanı Hasan Akşam, gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisinin temel yapı taşlarından biri olduğuna dikkat çekerek, kayıtlı ve belgeli çalışma sistemini desteklediklerini belirtti. Ancak mevcut uygulamaların, kurallara uyan meslek mensuplarını zorlayan bir yapıya dönüştüğünü vurguladı.

Akşam, sistemin cezalandırıcı değil teşvik edici olması gerektiğinin altını çizerek şu hedefleri dile getirdi:

✔️ Harçlarda makul ve sürdürülebilir bir düzenleme

✔️ Kademeli ve adil bir ödeme sistemi

✔️ Adres değişikliklerinde kolaylaştırıcı uygulamalar

✔️ Belgesiz faaliyet gösterenler için makul bir geçiş süreci

Kayıtlı ve Kurumsal Yapıya Vurgu

Toplantıda, sektörde kayıt dışılığın önlenmesi ve kurumsal yapının güçlendirilmesi gerektiği de vurgulandı. TEDB heyeti, adil bir harç sisteminin hem devletin vergi kaybını önleyeceğini hem de sektörde kalite standardını yükselteceğini ifade etti.

Yetki belgesi sisteminin temel amacının mesleki standartları yükseltmek olduğu hatırlatılırken, uygulamadaki mali yüklerin sektörü daraltıcı değil, büyütücü bir perspektifle yeniden ele alınması gerektiği kaydedildi.

Çalışmalar Sürecek

Görüşmenin karşılıklı değerlendirmeler çerçevesinde yapıcı bir atmosferde gerçekleştiği belirtilirken, TEDB yönetimi sektörün haklarını korumak adına girişimlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren binlerce danışmanı doğrudan ilgilendiren yetki belgesi harçlarına ilişkin sürecin önümüzdeki dönemde yeni düzenlemelerle şekillenmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, adil ve sürdürülebilir bir modelin hayata geçirilmesini umut ediyor.