Kahramanmaraş merkezli depremlerde 10 şehir derinden etkilendi. Yaşanan büyük felaket ile birlikte bölgede yer alan vatandaşlar oturduğu binanın dayanıklılığını sorgulamaya başladı.

Vatandaşların, hasar tespit sorgulaması yaparak, evlerinin aldığı hasarın boyutunu öğrenebileceğini belirten Workindo Satış Direktörü Emrah Öztürk, “Hasar tespit, meydana gelen deprem gibi afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir. İki büyük depremde, 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldı ve bu binaların acil yıkılması gerekiyor. Hasar tespitleri, bölgedeki tespitlerin tamamlanmasının ardından vatandaşlar tarafından e-Devlet üzerinden görülebiliyor. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deprem sonrası hasar tespiti çalışmaları için online başvuru ve sonuç takip sistemini devreye aldı. İnternet üzerinden hasarlı binanıza ilişkin resmi başvurunuzu, inceleme sonucunu takip edebilirsiniz” dedi.

NURDAĞI

Depremde hasar alan binaların aldığı hasara göre derecelendiğini belirten Emrah Öztürk, bu dereceleri şöyle sıraladı: 

Hasarsız Binalar

Afet nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Az Hasarlı Binalar

Afet nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Orta Hasarlı Binalar

Afet nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki yapı onarılmadan ya da güçlendirilmeden kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.

deprem-ABD Savaş Gemisi

Ağır Hasarlı Binalar

Afet nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır“ hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.

Acil Yıkılacak Binalar

Afet nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.