Kiracılar kira bedellerini ev sahiplerine yıllık peşin olarak ödemeleri halinde bir indirim hakları olup olmadıklarını merak ediyorlar. Yıllık peşin ödenen kiraya indirim uygulama zorunluluğu var mı?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki kira ödemelerine dair detaylar oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Kira fiyatları oldukça yükselirken kiracılar maliyetleri kısabilmek için her yolu deniyorlar. Akla gelen ilk yollardan birisi de kiranın ev sahibine yıllık olarak peşin ödenmesidir. Yıllık peşin ödenen kira için ev sahibi indirim yapmak zorunda mı?

YILIN PEŞİN KİRA ÖDEMESİ İNDİRİM SAĞLAR MI?

Ev sahipleri için kira ödemelerini sağlıklı bir şekilde tahsil etmek çok önemli bir sorundur. Çoğu ev sahibi düzenli olarak kira tahsilatı yapamadıkları için zor durumda kalabiliyorlar. Kirasını düzenli ödeyen kiracılar ev sahiplerini memnun etseler de yaşanan ekonomik koşullardan dolayı kira ödemeleri aksayabiliyor. Kiracılar ise peşin kira ödemeleri halinde bir indirim hakkı olup olmadıklarını sorguluyorlar. Kiracı yıllık peşin kira ödemesi yaparsa indirim kazanır mı?

Kiracı Bir Yıllık Peşin Kira Öderse İndirim Hakkı Varmadır ?1

Kiranın yıllık peşin veya aydan aya aylık olarak ödenmesinin arasında usulen herhangi bir fark yoktur. Kanunen yıllık peşin kira ödemesine indirim yapılmasına dair ev sahiplerinin bir zorunlulukları yoktur. Ancak ev sahibi kendi inisiyatifi ile yıllık peşin kira ödemesine indirim yapabilir. Bunun da karşısında bir kanuni engel yoktur. Bu konuda ev sahibi ile kiracı arasında bir anlaşma sağlanmalıdır.

Kiranın yıllık peşin ödenmesi esasında ev sahibinin çıkarınadır. Hem toplu para alacaktır hem de 1 yıl boyunca kira ödemesi beklemek zorunda kalmayacak ve ödeme aksaması yaşama ihtimali sıfırlanacaktır. Bu faydalar nedeniyle bazı ev sahipleri yıllık peşin kira ödemesine indirim yapmayı kabul etmektedirler. Ancak her ev sahibi bu yönde bir tavır göstermeyebiliyor.

Kiracının yıllık kira bedelini peşin ödemesinin kiracı adına riski oldukça büyüktür. Kira sözleşmesi karşılığında ödenen kira bedeli eğer yıl içerisinde kiracı evden çıkmak isterse sorun teşkil edecektir. Bu durumda kiracı tamamen ev sahibinin inisiyatifine kalacaktır. Peşin ödediği kiranın iadesini sağlamak oldukça güç olacaktır. Bundan dolayı kiracıların yıllık peşin kira ödemeleri tavsiye edilmemektedir.