Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AFAD Gaziantep Koordinasyon Merkezi'nde toplantı sonrası açıklama yaptı. Kurum, "Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini" başlatacaklarını söyledi.

Antep'teki duruma diar bilgi veren Kurum, "Gaziantep'te 2 bin 529 canımızı yitirdik. Yaralı 12 bin 468 kardeşimiz de şu an hastanelerde tedavi altındadır. Gaziantep'te yapılan arama kurtarma faaliyetleri 1324 binada başlamıştı. Arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde şu an sadece 108 binada arama kurtarma faaliyeti yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kurum, şöyle devam etti:

"16 bin 900 arama kurtarma personelimizle son ana kadar da vatandaşlarımızı enkaz altından kurtarmanın mücadelesini vereceğiz. Enkaz altından kurtardığımız yavrularımız var. Bölgemizde 5 helikopterimiz, jandarmamız bu hizmetleri vermektedir. Sahra çadırlarımızı kurduk. 15 bin 350 çadırın kurulumu tamamlandı. Toplamda 25 bin çadırın bölgeye kurulması planlanıyor."

Kurum, İller Bankası koordinasyonunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri Şahinbey, Şehitkamil, Nurdağı ve İslahiye'de su ve elektrik verilmesine başlandığını, 31 baz istasyonunu da tüm bölgeye dağıttıklarını aktardı.

Kurum, “10 ilimizde eş zamanlı olarak cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini de başlatmış olacağız. TOKİ üzerinden başlatacağız. 30 bin mühendis ve işçimizi, arama kurtarma faaliyetine katılan firmalarımızı araç ve ekipleriyle birlikte 10 ile yönlendirdik. Bunlar çalışmalara devam ediyor. Yeni afet konutlarının kurulumu için de gerek zemin etütleri gerek bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda çalışıyoruz. İnşallah en kısa sürede tamamlayıp vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Burada bu afeti görmeyen vatandaşlarımız bu duyguyu anlayamazlar. O yüzden cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlattık. Bunu da duyurmuş olalım. Yeni İslahiye ve yeni Nurdağı’nın inşasını yapacağız. Eş zamanlı 10 ilde bunu yapacağız" dedi.