Peki kendimizi ne kadar iyi tanıyoruz ve üniversite tercihi ve beraberinde gelen meslek seçimini o yaşlarda ne kadar doğru şekilde yapıyoruz? Sahi kendimizi yeterince iyi tanıyor muyuz? Yanlış meslek seçiminin sosyal yaşamımızı nasıl etkileyeceğinin ne kadar farkındayız?
Üniversite giriş sınavında sadece iyi puan mı almak önemli yoksa sizi size uygun mesleğe ulaştıracak puanı almak mı daha önemli? İşte tam da bu soruların cevabını kendinizi keşfederek öğrenebilirsiniz. Bitest ise kendini keşfetme konusunda siz değerli gençlere büyük bir kolaylık sağlıyor.

kariyer

Kariyerleri hakkında karar alırken birçok öğrenci kendi karakterlerine uygun bölümler ve meslekler seçmek yerine o günlerde popüler olan meslekleri seçme eğilimindedir. Bunun yerine kişilik tipinizle gerçekten uyumlu bölümler seçmelisiniz. Örneğin açık havada zaman geçirmeyi ve fiziksel olarak aktif olmayı seven biri için mimarlık pek uygun olmayabilir çünkü mimarlık mesleğini icra ederken uzun süreler boyunca masa başında çalışmanız gerekebilir.

Kişilik tipinizle uyumlu bir meslek seçmeniz için en önemli neden mutlu bir yaşam sürmektir. İş hayatına atılmanızın ardından gününüzün büyük çoğunluğunu mesleğinize ve işinize ayırmanız gerekecek. Kişiliğinizle uyumlu bir meslek sahibi olmadığınızda hem işinizi yapmakta daha çok zorlanabilir, hem de işinizi keyifle yaptığınız bir şey olarak görmektense bir yük gibi görebilirsiniz. Böylesi bir durum şüphesiz kişisel yaşamınızda da mutsuzluğa, yorgunluğa, isteksizliğe yol açacaktır.

Yanlış Meslek Seçimi Sosyal Çevrenizi Olumsuz Etkileyebilir

Bir diğer neden olarak ise yetişkin yaşamınızda sosyal çevrenizin önemli bir kısmının aynı ya da benzer bir işte çalıştığınız insanlardan oluşacak olmasıdır. Gününüzün en az 3’te 1’lik bir kısmında aynı ortamda bulunacağınız insanlarla ortak ilgi alanlarına sahip olmak, daha kolay iletişim kurabilmek, iş hayatı dışında da arkadaşlık yapabilmek çok doğal bir istektir. Oysa kişiliğinizle uyumsuz bir meslek yaptığınızda bu tür sosyal kazanımlar elde etmek de zorlaşacaktır.

Mutlu olmadığınız bir işi yaparken psikolojik ya da sosyal olarak zorluklar yaşamanızın yanında maddi olarak da istediğiniz seviyeye gelemeyebilirsiniz. Zevk almadığınız bir mesleği yaparken iş tatmininiz daha düşük olacaktır. Dolayısıyla daha düşük performans göstermeniz de olasıdır. Yeterince iyi performans göstermediğiniz için terfi almanız ve kariyerinizde ilerlemeniz de daha zor olabilir. Bunun yanında kendi kişilik özelliklerinizin iyice farkında olduğunuzda doğru mesleği aramak için sık sık iş değiştirmek zorunda kalmayacak ve finansal olarak daha istikrarlı bir durumda olacaksınız.

Bitest ile Kendini Keşfet
Kendinizi daha yakından tanıyabilmek ve keşfetmek için ‘Enneagram Kişilik Sistemi’ temel alınarak geliştirilmiş bir kariyer testi olan bitest, karakter özelliklerinizi, güçlü olduğunuz ya da zorluk yaşadığınız noktaları ve kişiliğiniz hakkındaki detayları görmenize yardımcı olacak bir platform.

Testi çözmenizin ardından kişiliğiniz hakkında detaylı bir değerlendirme ile kariyerinize yönelik tavsiyeler içeren bir rapor elde edersiniz ve kişiliğinize en uygun bölümleri uygunluk yüzdeleriyle beraber görüntüleyebilirsiniz.

Kişilik tipinizle uyumlu bir meslek ya da üniversite bölümü seçmenin bir diğer avantajı da zaman kaybını ve eğitim için harcadığınız paranın israfını önlemektir. Bireylerin memnun olmadıklarında eğitim aldıkları bölümü ya da mesleklerini değiştirmeleri sık görülen ve doğal bir davranıştır. Fakat bitest’i uyguladığınızda daha isabetli tercihler yapabilirsiniz. Böylece sizinle uyumsuz yanlış bölümü okumak ya da doğru mesleği bulana kadar yeni meslekler denemek gibi konularda zamanınızı ya da maddi kaynaklarınızı israf etmezsiniz.

 

https://kariyer.bitest.org/Kariyer/ adresini tıklayarak, KRY2023 kodunu girerek bu aya özel yüzde 30 indirim ile bitest’i deneyimleyebilirsiniz.

 

Bitest hakkında:

• Kişiliğin alt boyutlarını 9 ana kategoride ve yüzlerce karakter eğilimi ile birlikte ölçer.

• Ana ekol olarak psikoloji dünyasında önemli bir yeri olan ENNEAGRAM Kişilik Modeli’ni temel alır.

• Çeviri ya da uyarlama değildir.

• Türk kültürüne uygun olarak bilimsel sentez çalışmaları yapılarak hazırlanmıştır.

• Başlangıçta 144 maddeden oluşan test, yüzlerce denek üzerinde yapılan ön uygulamaların verileri üzerinde yapılan geçerlik/güvenirlik analizleri sonucunda 3 aşamadan ve 60 sorudan oluşarak son halini almıştır.

• Test içerisine serpiştirilmiş kontrol sorularıyla verilen yanıtların tutarlılığı kontrol edilmektedir.

• Testi yanıtlayan kişilerin mevcut kişilik özellikleri yerine, ideal özellikleri yansıtabilme riskini ortadan kaldırması amacıyla test içerisinde 3 farklı alarm sistemi yerleştirilmiştir.

• Kişinin kendisini olduğundan daha güçlü, daha iyi ya da daha bilgin yansıtabilme ihtimalini tespit etmek için geliştirilen alarm sistemleri, verilen yanıtları değerlendirdiğinde şüphe duyduğu bu kişilere test sonucunda rapor vermemektedir.