Konut sektöründeki durgunluğu sona erdirmek ve vatandaşların uygun faiz oranları ile konut almasını sağlayacak finansman paketleri için başvurular başladı. Ancak Cumhurbaşkanı’nın paketleri açıklamasının ardından konut fiyatlarında yaşanan yüksek fiyat artışları ev almayı planlayanları düşündürüyor. Uzmanlar, ev alacakların fırsatçıların ağına düşmemesi için, konutlara değerleme raporu alınması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Konut fiyatlarında yaşanan ani hareketlilik şu sıralar ülke gündeminde. Satılık ve kiralık dairelerin fiyatlarındaki artış çok sayıda vatandaşı rahatsız etmiş durumda. Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği(LİDEBİR) Başkanı Levent Caner Yüce, fiyat artışlarının bir çok sebepten kaynaklandığını söylüyor. Yüce, pandemi sürecinde yaşanan imalat ve ham madde edinme problemleri ile birlikte, 2018 yılı içinde yaşanan ekonomik krizin etkisiyle konut arzının daraldığını dile getirdi. 

Bu sorunu aşmak için hükümetin, “İlk Evim Konut Finansmanı Paketi”,“Genişletilmiş Konut Finansmanı Paketi” ve “İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi” olmak üzere, gayrimenkul sektörünün tüm bileşenlerini kapsayacak destekler hazırladığını hatırlatan Levent Caner Yüce, “Piyasanın imalat-inşa dengesini korumaya çalışmakla birlikte, vatandaşın nitelikli konuta ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor. Yan etki olarak bunu, deprem kuşağında yer alan bir ülkemiz için yapılması gereken önlem uygulamaları olarak da görüyoruz.” dedi.

Faiz oranı kararı açıklaması sonrası, güvenli gayrimenkule olan talebin artışa geçtiğini belirten Levent Caner Yüce, “Şahsi olarak, talebin arttığı bu güncel pazarda fiyat artışlarının, arz-talep dengesi sağlanıncaya kadar devam edeceğini düşünmekteyim.” şeklinde konuştu. 

Açıklamaların ardından gelen çok kısa zaman diliminde, konut fiyatlarında dikkat çekici artışa işaret eden Yüce, “Böyle ani fiyat artışların önüne geçebilmek için neler yapmalı? Üzülerek söylüyorum ki, konut edinme /üretme bilincini edinmiş bir pazara henüz sahip değiliz maalesef. Bu sebeple, gayrimenkuldeki sürdürülebilir ekonomik yapının sağlandığını söyleyemiyoruz. Bunu da, sektörün tüm bileşenlerinin alıcı ve satıcı tarafında, matematiksel modellemelere verdiği tepkiler sonunda edinmiş olduğu mutsuzluk olarak adlandırabiliriz. Hükümetin, bu konudaki açıklamalarını titizlikle takip ediyoruz. Fırsatçı bir anlayışın önüne geçilmesi, en büyük beklentimiz. Kısa vadede oluşan tepkilerin, ülkemiz için, uzun vadede ne gibi etkilerinin olacağını doğru hesaplamamız gerekiyor. Ekonomik göstergeler çerçevesinde yapılacak tüm yatırımların, işin ehli, lisanslı değerleme uzman ve danışmanları ile birlikte çalışılarak, gerçek ve işlevsel bilgilere erişimle ancak önlenebileceğini düşünmekteyim.” şeklinde konuştu.  

“Mutlaka Ekspertiz Yaptırılmalı”

Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği olarak, satış aşamasındaki ekspertiz işlemini mutlaka yaptırılması tavsiyesinde bulunduklarını anlatan Levent Caner Yüce, “Değerleme uzmanlarından lisanslarını almış ve yetkilendirilmiş emlak danışmanları ile çalışılmasının, bu ticari hava için uygun olabileceğini söylüyoruz.” dedi.