İnşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %3,41 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %70,05 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %4,46 arttı, işçilik endeksi %1,48 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %54,82 arttı, işçilik endeksi %108,98 arttı.

Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık %68,29 arttı, aylık %3,28 arttı

Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %3,28 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %68,29 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %4,38 arttı, işçilik endeksi %1,34 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %52,10 arttı, işçilik endeksi %108,35 arttı.

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık %76,02 arttı, aylık %3,85 arttı

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre %3,85 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %76,02 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %4,70 arttı, işçilik endeksi %2,0 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %63,66 arttı, işçilik endeksi %111,33 arttı.

 

Sakarya Mart Ayı Konut Satış Rakamları

Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,1 azalarak 105.394 oldu. Konut satışlarında İstanbul 19.040 konut satışı ve %18,1 ile en yüksek paya sahip olurken, Sakarya’da Mart ayında 1.626 konut satışı gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayında Sakarya’da 1.825 konut satışı gerçekleşmişti.

Türkiye genelinde dikkat etmemiz gereken hususlardan  bir tanesi Mart ayı konut satışlarına tapu dairelerinin açık olduğu yani mesai günü dikkate alarak baktığımızda geçen yıla göre konut satışlarının %9,5 arttığını görüyoruz. Bu hususu iletirken geçtiğimiz sene yıkıcı depremi yaşadığımızı da göz önünde bulundurmalıyız.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %49,0 azalış göstererek 12 bin 880 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %12,2 olarak gerçekleşirken, Sakarya’da satılan 1.626 konut içerisinden yalnızca 165’i ipotekli (kredili) olarak satıldı.

Piyasa Az Kıpırdayınca Konut Fiyatlarını Yükseltmeyin

Türkiye'de konut satışları 8 yılın en düşük seviyesin de seyrederken konut fiyatlarındaki daralma yıllık enflasyonun altında kaldı. Orantısız bir şekilde artan fiyatlar geri gelirken, inşaatçılar maliyet artışları gerekçesiyle fiyat artışına devam ediyor.

Fakat piyasada en ufak hareketlilikte konut fiyatlarının yükselmesi piyasanın dengesizliğini oluşturan en önemli faktörlerden.

Satışa sunulan bir konuta birkaç defa telefon gelmesi, fiyatın yükselmesinin nedeni olmamalı..

Haziran 2023 tarihinden bu yana uygulanan sıkı para politikasının konut satışlarının geçtiğimiz 10 yılın en düşük seviyelerine çekti

İnşaat firmaları maliyetleri gerekçe göstererek fiyatlarını düşürmediği gibi artırırken, ikinci el konutlarda seri ilan sitelerinde yanlış fiyatlı ilanlar mülk sahiplerin de fiyatlarını suni olarak yüksek tutmasına zemin oluşturdu.

Türkiye ortalamasına baktığımız zaman yıllık enflasyon %67.7 olarak açıklanırken, konut fiyatları aynı oranda artmadığı gibi ilandaki fiyatların çok daha aşağısına konutların satıldığına şahit olduk.

Yalnızca Sakarya’da satılık daire sayısı 6.500 – 7.000 civarında değişkenlik gösteriyor..

Yatırım amaçlı konut alınmadığı gibi kiraya verilen konutların da her fiyattan satışa sunulduğu yeni bir döneme giriyoruz. Mevduat getiri oranının % 50’ye ulaşması da konut alımlarını ertelediği gibi satılık konut arzını da artıracaktır.

Konut fiyatlarının mevsimsel etkenleri de göz önünde alındığında önümüzdeki süreçte piyasada daralma ve doğal olarak fiyatlarda ortalama yüzde 30 düşüşler bekleniyor. Gerçek alıcı ve satıcının olacağı piyasada fiyatlar orta vadede güvenilir seviyelere oturacak

Konut piyasasındaki durgunluğun sıkı para politikası uygulandığı ve mevduat getiri oranının yüksek olduğu sürece devam edecektir.

Bugün mevduat faizi %55 - %58 civarlarında, 2 milyon türk lirasının aylık getirisi 80.000 TL – 90.000 TL civarında, bugün 2 milyonluk bir dairenin kira getirisi 15.000 TL civarında, kısa vadeli gelirde yatırımcı konuttan uzaklaştı..

Bugün bankalar tarafından “en düşük oran” olarak sunulan yüzde 2,94’lük faiz oranıyla bile kredi hesaplaması yapıldığında ortaya ciddi bir ödeme yükü çıkıyor.

Bir tüketicinin 3 milyon liralık bir konut için 2 milyon lira kredi kullandığı denklemde;

OSB’lerde Yıllık Kira Artışları yüzde 102 Seviyesinde Gerçekleşti” OSB’lerde Yıllık Kira Artışları yüzde 102 Seviyesinde Gerçekleşti”

120 ay vadede bu kredinin geri ödemesi 7 milyon 300 bin lirayı buluyor. 

Faiz yükü 5 milyon 300 bin lira oluyor. Bu kadar yüksek faiz yükü, aynı zamanda neredeyse iki ev fiyatına denk geliyor.

Bu arada kredinin aylık taksitleri de 60 bin 675 lira olarak gerçekleşiyor. Bu da Türkiye’de hane halkı gelir ortalamasının oldukça üzerinde seyrediyor. Ve bu yönüyle de kredi kullanımını zorlaştırıyor.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..