Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 oldu. İpotekli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,2 azalış göstererek 8 bin 446 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.

İlk el konut satış sayısı, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,2 azalarak 30 bin 488 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 29,7 oldu. İkinci el konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 azalış göstererek 72 bin 168 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 70,3 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,0 azalarak 2 bin 930 oldu.

İnşaat Maliyetleri artarken konut satışları düşüyor İnşaat Maliyetleri artarken konut satışları düşüyor

Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,9 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 7 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla 978 konut satışı ile İstanbul ve 211 konut satışı ile Mersin izledi.

"ŞİMDİ TAM TERSİ OLDU"

Konuyla ilgili açıklama yapan Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök, "Uzun zamandır konut kredilerinin satış rakamındaki payının (eskiden yüzde 25 peşin, yüzde 75 kredi olurdu, şimdi tam tersi neredeyse) çok düşmesi, kullanılabilir olanların da faizlerinin çok yüksek oluşu piyasaları çok olumsuz etkilemekteydi. Buna ek olarak mevduat faizlerinin çok yükselmesi, kiraya veren-kiracı uyuşmazlıklarının çok artması da konutu yatırım olmaktan çıkardı adeta. Hükümetin kiralık krizine çözüm bulmak için öncelikle kamu eliyle (Hazine, Vakıflar, TOKİ ve Belediyeler) kiralık konut üretimini hayata geçirmesi ve özel sektörde sadece "Kiralık Konut" üretenlere yönelik teşvikler/vergi muafiyetleri getirmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.