Ev kredi faizlerinin yüzde 40’ları aşması ve kredilerin özel bankalarda 3 milyon lirayı çok aşmaması, özelliklede otomobil sektöründe ki fiyatların düşmesiyle başlayan durgunluk, takas yöntemini harekete geçirdi. Paraya erişim zorluğu yaşayan ellerindeki gayrimenkulü satamayan vatandaş, konut, arsa, tarla, araba, hatta iş yerlerini değiş tokuş ediyor.

Emlak sitelerinde binlerce konut, otomobil, arsa, tarla, iş yeri takasa çıkmış durumda. Satışa çıkan ve takas kabul edilen mülkler arasında lüks villalar, fabrikalar, tarlalar, çiftlik evleri bulunuyor.

Sakarya, Kocaeli, İstanbul, gayrimenkul ve otomobil takasında öne çıkarken, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Balıkesir gibi çok sayıdaki şehirde de takas ilanları dikkat çekiyor. Konut takasında fiyatlar 1 milyon TL ile 70 milyon TL arasında değişirken, emlak ilanlarında oturumluk ve yatırımlık kira getirili daireler; dükkân, arsa, tarla ve araç karşılığında takasa açık durumda.

Müteahhitlerde de Durum Farksız;

Müteahhitlerin de kendi aralarında berter (para kullanmaksızın ürünlerin değişimiyle yapılan ticaret) yapmaya başladı farklı şehir veya ilçelerde arsa takasları gibi ticaretler çoğaldı

Yine barter’la inşaat malzemesi takası durmuştu. Şimdi tekrar gündem de,

Galerici arkadaşlarımla konuştuğumda da durum farksız, galeriden otomobil satın almak isteyen bazı araç sahiplerinin, eski aracın üzerine tarla ve dolar bazında vade önermesi gibi örnekler çoğalıyor.

Türkiye’deki tecrübesini İspanya ve Kıbrıs’a taşıdı Türkiye’deki tecrübesini İspanya ve Kıbrıs’a taşıdı

Samet Hızalan