Ev alma süreceinde dikkat etmemiz gerekenleri sizler için sıralıyoruz. İşte en önemli konuları siz emlakhaberi.com okurları için paylaşıyoruz. Bu süreç ihtiyaçları belirleme, ilanları inceleme, seçim yapma ve ücret ödemesi aşamaları sonucunda tamamlanır. Satın alacağınız evin fiyatı, birçok unsura bağlı olarak ortaya çıkar. Bunlardan kimi doğrudan evle ilgiliyken kimisi de çeşitli kurumlara ödenen ücretlerdir. Bu yazıda yer alan bilgilerle evi doğru fiyatla aldığınız konusunda emin olabilirsiniz.

meydan-ıspartakule1

Ev Satın Alırken Fiyat Belirleme

Fiyattan emin olmak için öncelikle ödemenin hangi unsurlara göre yapıldığını bilmelisiniz. Ev alırken ödeme nasıl yapılır noktasında üç unsur öne çıkar. Bunlar evin net değeri, aracı ödemesi ve tapu devir işlemleri sırasında çıkan ödemelerdir. Ödeme işleminin temelini evin net değeri oluşturur.

Satılık ev seçenekleri arasında binlerce farklı ev bir arada yer alır. Bu evler nitelik bakımından birbirinden farklılık gösterirler. Bu nitelik farklılığı doğrudan net ev değeri üzerinde de etkili olur. Bundan dolayı ev alırken ödeme nasıl yapılmalı noktasında evin net değerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Güvenli bir deneyimle adana satılık daire ve daha fazlasını Hepsiemlak da bulabilirsiniz.

Evin net değerini belirlemek için bazı yöntemler vardır. Benzer konumdaki evlerle kıyaslama bunlardan birisidir. Rayiç bedel hesaplama ev alırken güvenli ödeme nasıl yapılır noktasında bu kıyaslamayı baz alanlar arasında öne çıkar. Bu hesaplama işlemi sayesinde evin güncel değeri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Evin net değerini hesaplamak için kullanabileceğiniz bir diğer yol olarak kira bilgisinden yola çıkmak. Evin kira bedelini getiri sağlama süresi kabul edilen 214’le çarparak konutun net değerine ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra aracı ile işlem yaparsanız yardım talep edebilirsiniz.

Konut Gelir Vergisi Sorgulama ile Güvenli Ödeme

Evin net değeri hakkında size fikir vaat edebilecek bir diğer yöntem olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na ödenen konut gelir vergisi sorgulama öne çıkar. Ev satış işlemi sonrası satıcının ödemesi gereken bu vergi çeşitli durumlar doğrultusunda ortaya çıkar.

Konut gelir vergisi, satıcının evi alış ve satış süresi arasında 5 yıldan fazla zaman geçmediğinde ortaya çıkar. Eğer bu kapsam içerisinde satış gerçekleşiyorsa enflasyon doğrultusunda %35’e değin vergi talep edilebilmektedir. Konut gelir vergisi hesaplama alış ve satış yılları baz alınarak yapılmaktadır.

Eğer satıcı aldığı fiyattan çok daha fazlasına evi satmışsa ödemesi gereken vergi oranı artar. Dolayısıyla değerli konut vergisi hesaplama sayesinde satıcının evi değerinin çok daha üstünden satıp satmadığını öğrenmeniz mümkündür. Bu noktada satıcının evi aldığı tarihe ve fiyata belgelerle erişmelisiniz.

Daha sonra online hesaplama noktasında ilerleyip alış satış tarih ve fiyatlarını girerek vergiyi öğrenebilirsiniz. Bu unsurlar doğrultusunda ödenmesi gereken vergi çıkmazsa veya ne kadar az çıkarsa doğru fiyata satın alma ihtimaliniz artar. Böylece doğru fiyat için güvenli bir ipucu elde edebilirsiniz.

Ev Alırken Tapuya Ödenen Miktarı Sorgulama

Ev alırken para ödemesi noktasında dikkat etmeniz gereken bir nokta tapu devir işlemi sırasında ortaya çıkar. Tapu dairesinde işlem gerçekleştirilirken sizden harç talep edilebilmektedir. Bu harcın bedeli ve ödeme yöntemi hakkında bilgi sahibi olmanız doğru fiyata öğrenmenizi sağlar.

Satılık ev alırken tapuya ödenen miktar evin net değeri ölçüsünde belirlenmektedir. Evin net değerinin %4 oranında harç bedeli ödeme işlemi sırasında talep edilmektedir. Bu bedeli ödemek için alıcı ve satıcıya %2’şer pay düşmektedir. Satıcının sizden harcın tümünü ödemenizi veya payınızdan daha fazla ödemenizi talep etmesi mümkün değildir. Bunun bilincinde olarak tapu için ödemeniz gereken miktardan emin olabilirsiniz.

Ev alırken para ödemesi nasıl yapılır noktasında bir diğer durum emlakçı veya danışmandan yardım alınması koşulunda ortaya çıkar. Eğer satın alma durumunda doğrudan kendiniz etkileşime geçmeyip aracı talep ederseniz fiyata bu bedeli de eklemeniz gerekir.

Satın alma aşamasında emlakçı ödemesi yine evin net değeri üzerinden hesaplanır. Satış ücreti üzerinden emlakçı %4 veya %6 oranında komisyon talep etme hakkına sahiptir. Anlaşma aşamasında bu oranları göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Böylece doğru fiyat ödemesi yaptığınızdan emin olabilirsiniz.

İpotek Sorgulama ile Teminat Alma

Konut alırken ödeme nasıl yapılır noktasında doğru işlem yapabilmeniz için dikkat etmeniz gereken bir nokta satın alınan ipotekli olmadığından emin olmaktır. Eğer evin sahibi bir durumuna karşılık evi ipotek olarak göstermişse süreçte sorun yaşamak kaçınılmazdır.

İpotek sorgulama vasıtasıyla güvenli ödeme koşullarını oluşturmanız mümkündür. Sorgulamayı ancak kendinize ait taşınmazlar için gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için satıştan önce satıcıyla görüşerek ipotek bilgisine dair belge alabilirsiniz.

Tapu ipotek sorgulama nasıl yapılır iki seçenek öne çıkar. Bunlardan ilki doğrudan tapu müdürlüğüne başvurarak nüfus cüzdanı ile sorgulama yapmaktır. Yani satıcıyla birlikte tapu dairesine giderek ipotek durumunu öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra ipotek nereden öğrenilir konusunda satıcının e- Devlet üzerinden evin ipotek olmadığına dair sorgulama yaparak belge sunması da mümkündür.

Satın alacağınız evin ipotekli olup olmadığından emin olduktan sonra doğru fiyata evi satın aldığınız konusunda ipucu elde edebilirsiniz. Böylece ödediğiniz fiyat doğrultusunda gelecek için teminat alabilirsiniz.