Uzun süredir kangren haline gelen kiracı-ev sahibi geriliminin arkasından mahalle emlakçıları çıktı. Her ne kadar merdiven altı emlakçılık dense de birçoğunun yetki belgesi olduğu, olmayanların da farklı hileli yöntemlerle bu gerilime benzin döktüğü gün yüzüne çıktı.

Üsküdar’ın Ünalan Mahallesi’nde son bir yılda kiralık emlak fiyatları yüzde 400 ile 600 arasında arttı.  2 oda 1 salon 35 yıllık eski binalarda kira fiyatları 2000 TL’den 8000 bin TL’ye çıkmış durumda. Bunun arkasındaki en büyük nedenin yükselen enflasyon ile birlikte fırsatçı emlakçıların türemiş olması.

KIZIM GELECEK, OĞLUM GELECEK YALANI BAŞINIZA İŞ AÇABİLİR

Kiraların bir hayli yükselmesi sonrası aldığı bedel düşük kalan ev sahipleri çeşitli bahanelerle kiracısını çıkartmaya çalışıyor. Bu yolların başında ise “Almanya’dan oğlum/kızım gelecek” ya da “Oğlum/kızım taşınacak” geliyor. Ancak ihtiyaç sahibi kiracıyı böyle bahanelerle çıkaran ev sahipleri, dairelerini 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Hukukçular, tersi bir durumda ev sahibinin, eski kiracısına 1 yıl kira ödeyeceğini söylüyor.

kiralık_ev

Artan kiralar sonrası dairesi, bölgeye göre ortalamanın altında kalan ev sahipleri, daha yüksek kira alabilmek için kiracısını çıkartma yoluna gidiyor. Özellikle yüzde 25 zam sınırı kararı sonrası harekete geçen ev sahipleri “oğlunun/kızının” taşınacağını söyleyerek kiracısını çıkarmaya çalışıyor. Ancak böyle bir durumda ev sahibi, 3 yıl süreyle daireyi başkasına kiraya veremiyor. Konuyla ilgili ev sahiplerini uyaran hukukçular, kiracısını çıkarıp daireyi başkasına veren ev sahibin, eski kiracısına en az 1 yıllık kira bedeli ödeyebileceğini söyledi…

YÜZDE 25 SINIRINI HİÇE SAYIYORLAR

Devletin getirdiği yüzde 25’lik zam sınırını hiçe sayan bazı ev sahiplerinin “Almanya’dan oğlum/kızım gelecek”, “Oğlum/kızım taşınacak” ya da “Annem-babam gelecek” gibi gerekçelerle kiracıları evden çıkartma girişimi, son dönem hayli arttı. Birçok kiracıya tahliye ihtarnamesi yollandı. Emlakçıların komisyon almak için ev sahipleriyle anlaşıp kiracıları mağdur etmesi ve sistemli olarak kira fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle ev sahipleriyle kiracılar mahkemelik oluyor. Hukukçular, benzer bahanelerle evden çıkartılan kiracıların, ev sahibinden tazminat alabileceklerini kaydetti.

EMLAKÇILAR FAZLA KOMİSYON İÇİN YUVA YIKIYOR

Son zamanlarda yaşanan tatsız olayların arkasındaki neden mahalle emlakçılarının ev sahiplerine” O kiracıyı çıkar 5-6 kat daha fazlaya kiracı getireyim oyunu” Ev sahipleri bu çağrı karşısında kiracının kapısına dayanarak istenmeyen ölümlü olaylara sebebiyet vermesi, gün geçtikçe yaygınlaşır hale gelmiş durumda. Öğleki işin sonu iki taraf içinde yuvanın yıkılması anlamına geliyor.