Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde tapu devri iki şekilde yapılabiliyor. Bunlardan ilki, kişinin belirli bir bedel karşılığında gayrimenkulü satması ve karşılığında tapu devrini yapması olurken bir diğeri ise bağış olarak bedelsiz tapu devridir.

Bedelsiz tapu devirlerinde, tapuyu bağışlayan ya da hibe eden kişi, karşılığında para almak yerine kişi ile farklı bir anlaşma yapmış olabilir.

Bedelsiz tapu devri nasıl yapılır?

Bedelsiz yani satış olmadan yapılan tapu devrinde, kişinin 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranmaktadır. Tapuda bağış işlemi için bazı evrakların tamamlanması ve hibe harcının da ödenmiş olması gerekiyor.

İlk olarak bağış olarak verilen taşınmaza ait tapu senedi ile bağışı kabul eden kişinin kimlikleri gerekmektedir. Bağışlayan kişinin bir, kabul eden kişinin ise iki adet güncel vesikalık fotoğrafları olmalıdır. Daha sonra ise taşınmaz mala ait belediyeden alınan emlak beyan değerini gösteren belgenin de temin edilmesi gerekir.

Satış olmadan tapu devri nasıl yapılır?

Tapu dairelerinde yapılan devir işlemleri, belirli bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi bedelsiz olarak da gerçekleştirilebiliyor. Satış olmadan tapu devri işlemini reşit olmayan, zihinsel engelli, reşit olmuş fakat temyiz kudreti olmayanlar, vasiler ve veliler yapamıyor.

tapu

Gayrimenkulün bağışlanmasında, kanuni mirasçıların yanı sıra intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak, intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekmektedir.

Bir çok kişinin en çok merak ettiği ve araştırp bulamadığı konuları emlak haber merkezimiz sizler için araştırp kaleme alıyoruz be nedenle haber sitemizi sık sık ziyaret etmenizi güncel konuları sizlerin faydası olacağı bilgileri araştırıp bularak sizlere bilgi aktarıyoruz.

Bu işlemler ne kadar süre içinde biter.

Bedelsiz tapu devir işlemleri yukarıda bahsedilen şekilde gerçekleştirilmektedir. Daha fazla bilgi almak isterseniz emlakhaberi.com haber servisine mail gönderek sizlere daha fazla bilgi verebiliriz. 

Bu konuda uzman araştırma kadromuz sizler için gerekli bilgileri kaynağından toplamaktadır.

Emlak Rehberi sayfamızda gerekliğ tüm bilgileri bulabilirsiniz veraset, intikal, devir, hibe, miras yoluyla gelen mülkler nasıl paylaşılır kim ne kadar alır.

Emlakhaberi.com