ALANYA'DA yabancıya yönelik yeni yapılan yaklaşık 35 bin adet 1+1 konutun müteahhitlerin elinde kaldığına ilişkin iddialar sektör temsilcilerini ikiye ayırdı. Konu ile ilgili Alanya Müteahhitler Birliği Başkanı (MÜTBİR) Mustafa Küçüker, “Bunlar manipülatif bilgiler” derken, Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş, konutların yerli vatandaşın kullanımına uygun inşa edilmemesine dikkat çekti. Kimsenin oturmayacağı eve yatırım yapmak istemediğini ifade eden Emlak Danışmanı Anjelika Chezhia ise yabacılara ikametgâh için getirilen 200 bin dolar sınırına dikkat çekti.

Besa Holding, Ankara’da 4 Şantiye Birden Kuruyor Besa Holding, Ankara’da 4 Şantiye Birden Kuruyor

'BUNLARIN HEPSİ MANİPÜLATİF BİLGİLER'

Konutların elde kaldığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını belirten Mustafa Küçüker, "Bunların hepsi manipülatif bilgiler. Bilgiyi kim nereden edinmiş onu bir sormak lazım. Böyle bir data bizde yok, vatandaşta nasıl var onu anlamadım. Hiçbir müteahhit 'Ben yabancıya yönelik üretiyorum' diye konut yapmıyor. Üretilen konutlar hem yabancıya hem yerliye dönük, barınma amacına yönelik üretiliyor. Şu an devam eden projeler sağlıklı şekilde sürüyor. Tabi maliyetlerden dolayı rakamlar yükseldi. Enflasyon da çok etkiliyor ama bunlar sağlıklı bilgiler değil" dedi.

'TEK BİR ÇÖZÜM ÖNEREBİLİRİM'

Yapılan projelerin yerli halk için uygun olmadığını belirten Özgür Erbaş, "Bir planlama hatası var. Biz bunu yıllardır anlatıyoruz. Yapılan daireler yabancıya yönelik yapılıyor. Bina yaparken, aksi bir krizde yerlinin de kullanabileceği binalar yapılması lazım. Mesela 1+1'leri yaparken, en az 70 metrekare, ayrı mutfaklı, yerlinin de kullanabileceği şekilde yapsalardı şu an hepsi kiraya verebilirlerdi ya da satabilirlerdi. Hiçbir sıkıntı yaşamazlardı ama tamamen yabancının kullanımına uygun, Amerikan mutfaklı, 35 metrekare küçücük yani para amacıyla yaptılar. Şu anda piyasa sıkıştı, nakit sıkıntısı var, kredi çıkmıyor. Yerli zaten almıyor.

Yabancı için de 200 bin dolar şartı geldi, onlar da almıyor. Bunu aşmak kolay değil. Tek bir çözüm önerebilirim; belediye ile görüşüp, 35 metrekare 1+1 dairelerin projelerini değiştirip, o daireleri 70 metrekare geniş bir 1+1 ya da 2+1 haline getirip uygun faizlerle satabilirler. Başka çaresi yok. O binalar 1+1 olduğu sürece hem Alanya için sıkıntı hem yerli insanlar için sıkıntı. Bu ürünler yabancı için üretildiğinden dolayı konut stoğu yerli için az. Yerli, kiralık daire bulmakta zorlanıyor. Özellikle yeni evli çiftler 1+1 ayrı mutfaklı dairede 3-5 sene rahatlıkla idare edebilir. Bu çözümü uygularlarsa krizi en azından 1-2 sene erteleyebilirler" şeklinde ifade etti.

alanya-kiralık-daire

'KİMSE İSTEDİĞİ ZAMAN OTURAMADIĞI YERDEN EV ALMAZ'

Yaşanan sorunların, konulan 200 bin dolar sınırından kaynaklandığını söyleyen Anjelika Chezhia, "İnsanlar Türkiye'de bir yatırım yapacaksa bunu yaşamak için istiyorlar ama artık bu fırsat verilmiyor. 200 bin dolar sınırı geldi ama evler 200 bin dolar etmediği için insanlar ister istemez almıyorlar. Siz istediğiniz zaman gidip kalamadığınız bir ülkeden sadece 1+1 evim olsun diye ev alır mısınız, almazsınız. İnsanlar buranın ikliminden, taze meyve ve sebzesinden çocuklarıyla birlikte uzun süre faydalanmak için kalmak istiyorlar. Şu an her şey çok pahalı. Uçak bileti bin dolardan aşağı değil.

 İnsanlar önceden uyguna biletini alır, 4-5 ay kalır ama biz ne yaptık, 200 bin dolar şartı koyduk. Hiçbir 1+1 ev o fiyata değil. İnsanların artık güveni kalmadı. Olan dairelerini korkudan satıyorlar. Bu da Alanya'nın ekonomisini düşürüyor. İnşaatçı bir daire satamayınca sadece zarara inşaatçı girmiyor. Malzeme satandan işçisine kadar zarar ediyor. Ben görüyorum, Gazipaşa ve Mahmutlar'da harıl harıl inşaat yapan birçok şirket çalışmayı durdurdu. İnsanlar, yabancılar geldi, kiralar yükseldi diye isyan ediyor ama kiralar Türkiye'nin her yerinde yükseldi. Bu durumu sadece yabancılara yükleyemezler. Bu soruna bir ortak nokta bulunması lazım" diye konuştu. (Şerife ÇOBAN)