2022’nin ilk beş ayında 575 bin 889 konut satıldığını, yabancı yatırımcının 26 bin 753 gayrimenkul ile bu rakamın içinde yer aldığını belirten Hakan Bucak, “Türkiye ve dünyada seyreden yüksek enflasyon, hammadde ve enerji maliyetlerindeki artış ve tedarik sorunları insanları güvenli yatırım enstrümanlarına yöneltiyor. Gayrimenkul dünyaya hâkim mevcut konjonktür değişmediği müddetçe, parasının değerini korumak isteyenler için güvenli liman algısını güçlendirmeye devam edecek. Son bir buçuk yılda, konut kimi bölgelerde yatırımcısına %200 ve üzeri kazanç sağladı. Gayrimenkul, hisse senedi ve döviz piyasası düşünüldüğünde yatırımcısı için daha avantajlı ve risksiz duruyor. Bu nedenle birikimi olan ya da yatırım arayışında bulunanlar ilk tercih olarak konuta yöneliyorlar” dedi.

Yabancı yatırımcı tarafında da Türkiye ilgisinin artarak devam ettiğini dile getiren Bucak, Rusya – Ukrayna savaşı sonrası ilgide coğrafi kaymalar yaşandığını kaydederek şunları söyledi:

“Bugün 80’den fazla ülke vatandaşı Türkiye’den konut alıyor. Sırasıyla Irak, İran, Rusya, Almanya, Kazakistan, Afganistan, Ukrayna, Kuveyt, Yemen, İngiltere, Pakistan, Mısır, Filistin, Amerika Birleşik Devletleri, Ürdün, Azerbaycan, Kanada, Lübnan, Sudan ve Çin en çok konut alımı yapan 20 ülke durumunda bulunuyor. Son iki ayda buradaki sıralamada değişimler oldu. Nisan ayında yabancı yatırımcı tarafında en çok konutu Ruslar aldı. Nisan’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 186’lık bir artış gözlemledik. Mayısta artış yüzde 900’leri aştı. Geçen yılın mayıs ayında Ruslar sadece 119 konut satın alırken bu sene mayısta bu rakam 1275’e çıktı. Bugün itibariyle en çok konut sattığımız ülkelerin başında Rusya bulunuyor. Ukrayna ise ilk 10 arasındayken, artık listenin beşinci sırasında yer alıyor. Rusya kaynaklı ilginin önümüzde aylarda da artarak devam etmesini bekliyoruz.”