Önümüzdeki dönemde konut üretim ve satış rakamlarının yukarılara doğru çıktığı günleri göreceğiz.

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

Tamer Özyurt-5 Özyurtlar Holding

“Gelire göre kredi uygulaması, sektördeki tıkanıklığı açacak”

Yeni Evim Programı adı verilen bu kampanya kapsamında, uygun şartlarda krediye ulaşma imkanı sunulmuş oldu. Kampanya kapsamında azami 15 sene vadeli finansmanlarda faiz oranı yüzde 0,69 olarak açıklandı. Vatandaşın ilk üç yılda ödeyeceği aylık taksit tutarının belirli bir kısmının bakanlık tarafından üstlenilmesi de rahatlatıcı bir uygulama olacak.  Özellikle orta gelirli vatandaşın hedeflendiği ve hane gelirine göre belirlenecek olan finansman modelinin planlandığı bu kampanyanın ses getireceğine inanıyorum. Gelire göre kredi uygulaması sektördeki tıkanıklığı açacak. Ciddi bir kesim bu kampanyayı bekliyor.

Abdüssamet Bahadır

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:

“Türkiye yüzyılına yakışan bir kampanya oldu”

Bugüne kadar yabancı yatırımcının gayrimenkul sektörüne olan ilgisi, sektörümüzü canlı tuttu. İç piyasa satışları ise bir süredir neredeyse durma noktasına gelmişti. Konuta olan ihtiyaç mevcuttu ancak ekonomik şartlar nedeniyle satışlarda bir türlü istenilen seviyeye ulaşılamıyordu. Ancak açıklanan Yeni Evim Programı ile birlikte hane halkı gelirine göre belirlenecek olan kredi faiz oranları, sektörde harekete neden olacak. Bekleyen kesim harekete geçecek. Yeni Evim Programı ile konut sahibi olma adına önemli bir adım atılmış oldu. Ayrıca müteahhitler için Hazine destekli KGF kefaletiyle başlangıçta 25 milyar liralık finansmana erişim imkânı da sunulacak. Bu da konut üreticileri için önemli bir destek sağlayacak. Böylelikle müteahhitler hızlıca projesini yapacak veya tamamlayacak, vatandaş da uygun faiz oranlarıyla yeni evine kavuşacak. Türkiye yüzyılına yakışan bir kampanya ve destek paketi oldu.

 Abdülkadir Akkuş

Abdülkadir Akkuş/ Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı:

“Konut ediniminde önemli bir adımı atılmış oldu”

Konut satış rakamlarının istenilen seviyeye ulaşması için konut üreticilerinin de konut almak isteyen kesimin de kampanya ve teşviklerle desteklenmesi gerekiyordu. Biz bunu her platformda dile getirdik. Geldiğimiz noktada açıklanan kampanyaya baktığımızda her kesimi destekleyen özellikte olduğunu görüyoruz. Hem orta gelirliyi ev sahibi yapmak, hem de konut sektörünü canlandırmak için uygun şartlar sağlanmış oldu. Özellikle faiz oranlarının yüzde 1’in altında kalması ve uzun vadeye yayılması ile konut ediniminde önemli bir adım atılmış oldu.

İhsan Çulhalık : İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

“Yeni Evim Programı ilaç gibi geldi”

Gayrimenkul sektöründe iç piyasadaki durgunluğun sürdüğü, ihtiyaca rağmen konut alımlarının durma seviyesinde olduğu bir dönemde bu kampanya ilaç gibi geldi demek yanlış olmaz. Yeni Evim Programı ile hem evi olmayan orta gelirli vatandaşa ev sahibi olma şansı doğdu, hem de müteahhide verileceği açıklanan 25 milyar liralık finansman desteğiyle yeni yatırımların önü açılmış oldu. Böylece müteahhitler yeni projelere başlayabilecek. Önümüzdeki dönemde konut üretim ve satış rakamlarının yukarılara doğru çıktığı günleri göreceğiz.

 Sedat Al 

Sedat Al / FKG İnşaat Genel Müdürü:

“Kampanya ile sektörümüz eski canlılığına kavuşacak”

Kampanyada hedef, yeni ev alacaklara avantaj sağlamak. Son aylarda açıklanan sektörel resmi veriler konut üreticisini de yerli yatırımcıyı da mevcut şartlarda memnun etmiyordu. Bu kampanya sektörde harekete neden olacak. Tüm dünyada yaşanan ekonomik daralma ve sıkıntıların yanı sıra özellikle finansman sorunlarının çözülmesiyle sektör canlanacaktır. Bakanlıklarımız da buradan yola çıkarak kampanyalar planlıyor. İnsanlar paraya erişemediği için konut alamıyordu, şimdi finansmana erişimde ve ödemelerde kolaylık sağlanmış oldu. Sektörümüz 2023 yılında eski canlılığına kavuşacak ve yeni yıla daha hareketli girecek.  

Sedat Karakütük

Sedat Karakütük / Golden Sign Kurucu Ortağı:

“Her yönüyle düşünülmüş bir kampanya”

Ekonomik sorunların aşılması için özellikle finansman sorunlarına çözüm getirilmeli ve konut sahibi olmak isteyenler de gerçekçi yaklaşımlarla desteklenmeliydi. Açıklanan yeni kampanya ile bu soruna çözüm üretilmiş oldu. Böylece sektör daha hızlı toparlanabilir ve beklenen rakamlara ulaşılabilir. Yeni Evim Programı’yla evi olmayan vatandaş ev sahibi olma imkanına kavuştu. Finansal destek sağlanırken şehirlerin gelirine göre bölgelere ayrılması ve hane halkı toplam gelire bakılması bunlar önemli detaylar. Ayrıca ilk üç yıl için ödemelerde vatandaşa bakanlık desteği ve müteahhitler için de finansman desteği var. Her yönüyle düşünülmüş bir kampanya. Sektöre katkısı kaçınılmaz.