Almera Elektrik Fabrika Müdürü İnci Kıyak; Tekirdağ/Hayrabolu doğumlu. İnci Kıyak, İşletme Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, kişisel gelişimini önceleyerek, farklı disiplinlerde birçok eğitim almış. Katıldığı sertifika programları sürecini tamamladıktan sonra Almera Elektrik’te Muhasebe Uzmanı olarak göreve başlamış.

Elektrik sektöründeki kariyer başlangıcını, 2013 yılında Almera Elektrik bünyesinde yapan İnci Kıyak’ın ikinci görevi Satın Alma Uzmanlığı olmuş. 10 yıl boyunca çalışmalarını başarıyla sürdüren ve “En büyük hedefimiz Almera Elektrik markasını daha yükseğe çıkarmak” diyen İnci Kıyak bugün Fabrika Müdürü olarak görevine devam ediyor.

İnci Hanım söyleyişimize Almera Hakkında bilgi alarak başlayalım. Hayrabolu tesisinizdeki üretim bandınız ve imal ettiğiniz ürünleri anlatır mısınız?

Almera ailesi olarak, ürünlerimizi 5 ana grupta toplayabiliriz. Bunlar; grup prizler, anahtar prizler, sigorta kutuları, aksesuarlar ve çerçeveler. Bütün ürünlerimiz kaliteli ve birinci sınıf malzemelerden üretilir. Ürünlerimiz ağırlıklı olarak ev, ofis vb. yerlerde kullanılan, hayatın içinde küçük gibi görünse de oldukça önemli bir işleve sahipler. Bu yüzden gündelik hayatın içinde yer alan ve dekorasyonun görünmez aksamlarından olan ürünlerimizin tasarımında, şıklığı ve kullanılabilirliği bizim için en önemli başlıkları oluşturuyor.

Almera Elektrik 2002 yılında İstanbul’da faaliyete başladı. 2010 yılında Hayrabolu Organize Sanayi Bölgesindeki 5.000 m² kapalı alana sahip fabrikasına taşındı ve üretimine yine burada devam ediyor.

Ayrıca, müşterilerimize daha hızlı ve özenli hizmet verebilmek amacıyla, Bağcılar’daki İSTOÇ’taki iletişim ofisimizle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Üretimimizi, Hayrabolu’daki tesisimizde, günümüzün en ileri otomasyon bantları ve yüksek teknolojilerini kullanarak gerçekleştiriyoruz.

Biz; kaliteli ürün arayan ve satın alma işlemi yapıldığında hem firmasını hem de müşterisini memnun eden firmalarla çalışmaya odaklanıyoruz. Tüm paydaş gruplarımızla olan ilişkilerimizdeki kalite çıtasının markamıza da yansıdığını bilerek, işini severek yapan, deneyimli bir ekip ile yürüyoruz.

Türkiye’de elektrik anahtarı üretimi yapan birkaç fabrikadan birisiniz. İç pazardaki payınız ve pazarın hacmi ile ilgili neler söylersiniz?

Türkiye’nin anahtar priz pazarında; güçlü oyuncuları, pazar payında ciddi rakamlara sahip çok iyi markaları var. Almera olarak markamızı iç piyasada öne çıkaran etmenlerden bir tanesi; Anadolu’yu iyi tanıyor olmamız, sektörün iç pazar araştırması ve analizlerini iyi yaparak değişkenlerin farkında olmamızdır. İç piyasadaki hacmimizi gün geçtikçe daha üst bir noktaya taşınıyor.

Almera’nın müşteri memnuniyetini ilke edinmesi, yenilikçi ve dijital dünyaya çabuk entegre olabilmesi sayesinde müşterilerimizin ihtiyaçlarını, isteklerini birçok kanal üzerinden tüketicisi ile buluşturuyoruz. Ayrıca müşterilerimize daha hızlı ulaşım ve maliyet avantajı sağlayabilmek için ürünlerimizi e-ticarete de yönlendirme konusunda alt yapı çalışmalarımız hızla devam ediyor. Tüm bu yükseliş süreci, iç pazar payı 2022 yıl sonu hedefimizde beklentimizin daha da üzerine çıkmış olmamız bize, 2023 hedeflerimize şimdiden yakın olduğumuzu gösteriyor.

Bildiğiniz üzere tüm dünyada, azalmış olmakla beraber halen hammaddeye erişim sıkıntıları yaşanıyor. Almera bu süreci atlatırken zorlandı mı, bugün hangi önlemlerle hareket ediyorsunuz?

Tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi süreci, ekonomiden siyasete birçok alanı negatif etkiledi. Sanayicileri birçok başlıkta zora sokan bu süreç, özellikle hammadde tedariğinde küresel krize dönüşen bir etki yarattı. Pandemi sürecini zorlu geçirdik ve hala da bu zorlukların ortadan kalktığını söylemek mümkün değil.

Bu zor zamanlarda, hammadde fiyatlarının dövize bağlı olarak artması, ülkelerinin ithalat ve ihracat işlemlerinde içe kapanma tutumu, pandemiden dolayı oluşan vergiler ve birçok etken ister istemez bizi etkiledi.

Almera Elektrik bu süreci, yerinde yapılan stoklar, finans kaynaklarının verimli kullanılması ve risk yönetimini iyi planlayarak üretim hızını düzenli bir ritme sokarak atlattı. Mevcut korunma konusunda başarılı olduğumuzu görmenin gururunu yaşıyor olmakla beraber, hammadde sıkıntısının devam ediyor oluşu, bizi ileriye dönük zorunlu planlar yapmaya teşvik ediyor.

Bu anlamda planlarımız doğrultusunda; çok önem verdiğimiz Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyor, hammadde sorunun önüne geçmek üzere ayrıştırılmış bir dizi bütçe çalışması yapıyor ve tedariğimizi planladığımız bu çerçeve içinde gerçekleştiriyoruz.

Mevcut küresel üretim şartlarında, bazı Avrupa ülkelerinin üretim üssü olarak Çin’den Türkiye’ye kayan taleplerini görüyoruz. Bu durum anahtar priz sektörünü ve özelde Almera’yı nasıl etkiler?

Küresel ticaretin derinden sarsılması ve ülkelerin kendi iç piyasalarına öncelik vermesi sonucunda tedarik zinciri kırıldı ve konteyner krizleri yaşandı. Bunun sonucunda Avrupa ülkelerinden gönderilen ürünlerin gerek dağıtımı gerekse de üretimi Türkiye başta olmak üzere başka ülkelere de kaydı. Bu durum anahtar priz sektörü de dahil tüm sektörlerde kayan talebi karşılayabilmek için kapasite arttırıcı yatırımlar yapmaya teşvik etti. Taleplerin Türkiye’ye kayması Almera’yı olumlu yönde etkiledi. Özellikle yurtdışı ihracat oranlarımız, önemli artış gösterdi.

Ürünlerinizin satış ve dağıtımını nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Nihai müşteriye ulaşan kanallar kullanıyor musunuz?

Yurt içi satışlarımız ana bayilerimiz kanalıyla son kullanıcıya ulaşıyor. Yurt dışı satışlarımız ise bizzat firmamızdaki dış ticaret uzmanlarımız tarafından yürütülüyor. Nihai müşteri kanalı olarak pazar araştırmalarımız devam ediyor.

Yurt içi ve yurtdışı fuar organizasyonları, derginiz başta olmak üzere çeşitli ihtisas dergilerindeki haber ve duyurularımız devam ediyor.

Çıkardığınız son grup olan “Doğu” ve “Batı” serileriniz çok dikkat çekti ve talep gördü. Müşterilerinizden gelen tepkiler nasıl oldu?

Almera olarak yenilikçiliğe önem veren bir firmayız. Anahtar priz sektöründe bu yenilikçiliğimizi yeni Doğu ve Batı serisini oluşturarak göstermek istedik. Doğu – Batı serisinin çok kaliteli malzemelerle, özenle yapılması yanı sıra Batı serisi sade ve şık tasarımıyla göz doldurdu.

Doğu serisi elektrik anahtarları, özel deri tasarımı sayesinde gösterişli ve konforlu görünümüyle müşterilerimizin oldukça ilgisini çekti. Bu yüzden çok memnuniyet verici bir şekilde hem iç pazarda hem de yurt dışında Doğu-Batı serisi ürünlerimize talepler oldukça fazla.

Anahtar priz sektörü ve sorunlarına yönelik olarak bir değerlendirme yapsanız neler söylersiniz?

Anahtar priz sektörü ürünleri aslında gündelik hayatımızın çok önemli bir yere sahip. Ofis ve evlerde ihtiyaç olduğu kadar dekor ve tasarımıyla da göz doldurması sebebiyle müşteri talepleri de çok kısa süre içinde değişim gösteriyor.

Ürün yelpazesi bir hayli geniş olan piyasada büyük yerli üreticilerin (spot + spot) ürün satışları, kıyasıya rekabeti yanı sıra getiriyor. Bununla birlikte dünyada bu sektörde üretim yapan firmaların çok ucuza ürün satmaları da sektörümüzde baş göstermiş en ciddi sorunlardan.

Özellikle hammadde fiyatlarının sürekli artış göstermesi, dış pazarda ülkelerin zaman zaman malzeme alımlarına kota koyması gibi etkenler sebebiyle plastik malzemelerinin teminatının zorlaşması ve anahtar prizlerde kullanılan pirinç malzemesinin fiyatlarının artışı bugün itibariyle en zorlayıcı başlıklar olarak karşımıza çıkıyor.

İnci Hanım kapanışta eklemek istedikleriniz var mı?

Elektrik sektörü kocaman ve güzel bir aile. Biz Almera olarak bu ailenin bir parçası olmaktan duyduğumuz mutluluk ile kendi prensiplerimiz doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz. Bu yüzden de rakibimiz yok. Almera Elektrik yalnızca kendiyle yarışıyor. Herkesle ilişki kurmaya ve her paydaşla ticaret yapmaya açığız..