Son günlerin en çok konuşulan konulşarın başında geliyor ev sahibi kiracı ilişkisi, ev sahipleri kiracıların elektirik ve su abonelikleri iptal çözümü bulmaya başladı bunu yaparken suç işlediklerinin fardıkda değil işte ne sucu işlemiş oluyor. Bazı konut sahipleri yüksek kira artışı ya da evden çıkmayı kabul etmeyen kiracıların elektrik ve suyunu keserek bezdirmeye çalışıyor. Ancak bu durumda ev sahibine tazminat cezası veriliyor
Kiracı ve konut sahibinin arasındaki uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözümü için devreye giren arabuluculara "elektrik, su, doğalgazı kesme ve bunun yanı sıra, saati sökme" şikayetleri de taşındı. Sabah gazetesinden Hazal Ateş’in haberine göre, özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlerde eşyalı, fatura tutarları kira tutarına dahil edilen evlerde yüzde 25 yasal artışı kabul etmeyen bazı konut sahipleri elektrik şartelini indiriyor. Suyu kesiyor ve aynı zamanda, abonelikleri iptal ettiriyor. Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Borçlar Kanunu'na göre aboneliği iptal ettirmek suç teşkil ederken, yargı ise bu konuda maddi ve manevi tazminata hükmediyor.
"KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI"
Türk Ceza Kanunu'na göre, bireylerin farklı sebeplerle haksız yere "huzur ve sükununu" bozmayı suç kabul ediyor. Elektrik, su ve doğal gazı kesmek de bu doğrultuda değerlendiriliyor. Konut sahibi herhangi birinde aboneliği iptal eder veya keserse kiracının huzur ve sükûnu bozmaktan suç duyurusunda bulunma hakkı doğuyor.
Örneğin, su sayacının sökülmesi kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyor. Bu kapsamda, kiracıya manevi tazminat ödenmesi gerekiyor. Yüksek yargının da kiracının kirayı ödememesi halinde bile abonelik sözleşmeleri iptal edilemeyeceği yönünde onanmış kararları yer alıyor. Yargıtay'ın bu gibi davalarda kiracıya manevi tazminat, koşulları varsa maddi tazminat cezası şeklinde kararları bulunuyor.
BANKA HESABINI DA KAPATIYORLAR
Bazı konut sahipleri de kiranın yatırılmadığını iddia etmek amacıyla banka hesaplarını kapatıyor. Sözleşmedeki banka hesabının kapatılması halinde de kiracıya yeni hesabın iletilmesi zorunluluğu yer alıyor. Konut sahibi ısrarla bildirmezse kiracı PTT hesabı ile ödeme yapabiliyor ya da mahkemeye başvuru yaparak ödeme yeri tayin edilmesini talep edebiliyor. Böyle bir durumda mutlaka elden ve belgesiz bir şekilde ödeme yapılmaması gerekiyor.