Avukat Fahri Emeksiz, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu emsal kararını ve TCK’yı hatırlatarak “Cinsiyet ayırımı yaparak mülklerini kiralamak isteyenler ve elbette buna aracılık eden emlakçılar bir kere daha düşünsün” uyarısında bulundu.

Cinsiyet ayırımı yaparak ‘bekara’ evini kiralamaktan kaçınan ev sahiplerini 1 yıldan başlayan hapis ve 15 bin TL para cezası bekliyor. Kiralamada aracı olarak görev yapan emlakçıya da aynı ceza kesiliyor. Avukat Fahri Emeksiz, güncel hayatta çok sık yaşanan ‘öğrenciye’, ‘bekâr erkeğe’, ‘bekâr kadına’ evini kiralamak istemeyenleri uyardı: “Cinsiyet ayırımı yaparak ve medeni durumlarına bakarak mülklerini kiralamak isteyenler ve elbette buna aracılık eden emlakçılar bir kere daha düşünsün” 

1 YILDAN BAŞLAYAN HAPİS 15 BİN TL CEZA

Avukat Fahri Emeksiz, ev sahibinin mülkünü kiralamada dilediği gibi davranamayacağını söyledi. Emeksiz, mülk sahibinin ayrımcılık iradesiyle hareket etmesi halinde, Türk Ceza Kanunu’nun 122’inci maddesine ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’na göre suç işlemiş olacağını kaydetti. Fahri Emeksiz “Cinsiyet ayrımcılığı ya da medeni hali nedeniyle evi kiralaması reddedilen kişi, kendisine bu muamelede bulunanlar hakkında şikâyette bulunabilir ve konu savcılık tarafından soruşturulabilir. Bu konuda delillerin durumuna göre 1 yıldan başlayan hapis cezası riski ile karşı karşıya olunduğunu da belirtmek lazım. Ayrıca 15 bin TL’ye kadar da para cezası verilebilir” dedi.  

İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNE AYKIRI

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. Maddesi’ne göre bekara ev vermeme olayının, insan haklarına aykırı bir ayrımcılık suçu olarak değerlendiriliyor. Fahri Emeksiz, AİHS ile birlikte ülkemizde yürürlükte bulunan 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu da hatırlattı: “Mülkün kiralanması, kira akdinin şartlarının belirlenmesi, kira akdinin yenilenmesi veya sona erdirilmesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde ayrımcılık yapamaz. ‘Bekâra ya da öğrenciye ev yok’ demek ayrımcılık olarak kabul edileceği için böyle davranan ev sahibi de emlakçı da para cezası alabilecek. Bu tip muamele ile karşılaşan kişiler şikayetlerini Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) üzerinden yapacak.”