Türk öğrencilerin de gözdesi olan İrlanda,  ICEF (International Consultants for Education and Fairs) verilerine göre 2022 yılında İngilizce dil eğitimi için en çok tercih edilen 4. ülke konumuna yükseldi. 2022 yılında 3600 Türk öğrenci İrlanda’da eğitim alırken önümüzdeki yıllarda bu sayının giderek artması bekleniyor. 
Yüksek lisans için gittiği İrlanda’ya yerleşerek “Eğitim İrlanda” şirketini kuran Burak Görbil, Türk gençlerin neden bu ülkeyi seçtiğini, İrlanda’nın avantajlarını anlatarak ülke hakkında bilgiler verdi.

Bu ülkede 5 yıl çalışan vatandaş olabiliyor

İrlanda’da öğrenciler eğitimlerine devam ederken part-time, yaz (1 Haziran - 30 Eylül) ve yılbaşı (15 Aralık - 15 Ocak) dönemlerinde ise tam zamanlı çalışma hakkına sahip oluyorlar. Ayrıca mezuniyetten sonra 2 yıl oturum izni devam ediyor ve bu sürede full time çalışabiliyorsunuz. Yüksek lisans ise İrlanda’da sadece1 yıl sürüyor. Yurtdışında eğitim başta maliyetli gibi görünebilir. Ama harcadığınızın fazlasını kazanacağınızdan, kendiniz için yapabileceğiniz en büyük yatırım diyebilirim. İrlanda saatlik asgari ücret olarak dünyanın en yüksek maaşını veren ülkelerden birisi olduğundan öğrenciler asgari ücretle part-time mesaiyle bile aylık yaklaşık 1000 Euro civarında para kazanarak yaşam masraflarını karşılayabilir. Öğrenciler sponsorluk yoluyla bir şirket tarafından desteklendiğinde, tam zamanlı çalışma izni alabilir. Kısacası 5 yıllık bir kariyerle İrlanda vatandaşı olmak mümkün.

Bilişim firmalarının yeni merkezi İrlanda

Büyük bilişim ve teknoloji şirketlerinin Avrupa merkez ofislerinin bulunduğu İrlanda, vergi indiriminden dolayı yüzlerce küresel firmanın tercih ettiği bir ülke. Eğitim İrlanda Dublin Ofisi katkısıyla daha öğrenciyken bu firmalarda network edinerek işe girilebiliyor. Twitter, Google, Microsoft gibi uluslararası boyutta dev şirketlerde çalışmaya başlayan öğrencilerimiz var. İrlanda, işgücü açığı olan, nitelikli işgücüne ihtiyaç duyan bir ülke olduğundan iş bulmak, diğer birçok Avrupa ülkesine göre daha kolay.

Eğitim İrlanda

İrlanda’da eğitim konusunda faaliyette oldukları 13 yıllık süreçte yaklaşık 5000 öğrenciye danışmanlık yaptıklarını belirten Görbil, İrlanda’nın üniversitelerinin eğitim kalitesiyle ün salmış bir ülke olduğunu vurgulayarak “Eğitim İrlanda, İrlanda’da ofisi bulunan ve sadece İrlanda üzerine uzmanlaşan ilk ve tek şirket olduğundan dolayı vize süreci konusunda uzmanız. İrlanda’nın en prestijli dil okulları ve Trinity College, DCU gibi dünya sıralamasında üst sıralarda yer alan özel ve devlet üniversitelerine öğrenci yerleştiriyor, dil okulu, work and study, lise, üniversite, yüksek lisans ve 11-17 yaş arası için yaz okulu fırsatları sunuyoruz. İrlanda’daki özel, devlet tüm üniversitelerle ve dil okullarıyla partnerliğimiz bulunuyor” dedi.

İrlanda’nın gönüllü Türk elçileri

YKS başvuruları 1 Şubat'ta başlıyor YKS başvuruları 1 Şubat'ta başlıyor

Burak Görbil sözlerine son verirken “İrlanda’da Türk yemeklerini ve Türk kültürünü de tanıtıyoruz. Hepimiz birer elçi olduğumuzun bilinciyle dini ve milli bayramlarda, Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili tüm önemli günlerde çeşitli aktiviteler düzenleyerek bir araya geliyoruz. Ek olarak kariyer etkinlikleri, başarılı insanlarla söyleşiler, halı saha maçları, kahvaltı gibi aktivitelerle öğrencilerin kolayca sosyalleşebilmesi, kendisini yabancı bir ülkede yalnız hissetmemesi açısından sosyal hayatta alternatif sunuyoruz. Öğrencilerimizin süreçlerini İrlanda’ya geldiklerinde Dublin ofisimizde bulunan danışmanlarımızla takip etmeye devam ediyoruz. İrlanda’daki ilk haftalarında sunmuş olduğumuz oryantasyon ile oturum izni, çalışma izni, ev iş bulma ve İrlanda’da yaşam hakkında öğrencimizi bilgilendiriyoruz. Ayrıca öğrencilerimiz ihtiyaç duyduklarında ofisimize gelerek yardım ve destek alabiliyorlar. Biz öğrencilerimizi İrlanda’ya göndermiyoruz, onları İrlanda’da karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.