Avaztürk.com'un haberine göre Mart ayında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'ya güçlükle başvuru yapabilmiş olan milyonlarca emekli Nisan ayı itibari ile ilk maaşlarını alacakken SGK tarafından önemli uyarılar başladı.

EYT'ye dev vurgun SGK'dan geldi! DİKKAT emekli oldum sanabilirsiniz ama 'EMEKLİ DEĞİLSİNİZ' deyip cebinizdeki paraları alabilir- Bilindiği gibi SGK EYT'nin duyurulmasının ardından aşırı uzayan mesai saatleri ve yoğun iş gücü ile milyonlarca emeklinin yükünü sırtlanamayıp isyan ederek maaşlarına ek zam talebinde bulunmuşlardı. SGK'nın bu yoğunluğu süresinde emeklilik başvuruları için milyonlar en yakın SGK'ya gidince işlemlerde aksaklıklar da peş peşe geldi.

para2

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanarak Yasalaşan EYT'liler için 3 Mart-31 Mart arasında başvuruda bulunanlara ilk emekli aylıkları ve ikramiyeleri ödenmeye başladı. 1.6 milyon başvurudan yaklaşık 600 binin işlemleri tamamlanırken mükerrer ve prim borçlusu olanların başvuruları geçersiz sayılıyor. E-Devlet üzerinden 80 defa kayıt yaptırandan, iki-üç yıllık prim eksiğine karşın "ya tutarsa" diye başvuru yapanlar gibi ilginç örnekler de SGK çalışanlarını boş yere meşgul ediyor.

İnternet üzerinden yapılan mükerrer başvurular SGK çalışanlarının işlem yükünü artırırken, mevcut başvuruların da hızlı sonuçlanmasını engelliyor. EYT'den yararlanmak için internetten, posta yoluyla hem de doğrudan SGK merkezlerine olmak üzere aynı anda üç yoldan başvuru yapanlar da bulunuyor. Bağ-Kur borcu olanların emekli olabilmesi için öncelikle bunu kapatması gerekiyor. EYT başvurusu alınsa bile emeklilik işlemleri tamamlanmıyor.

GSS BORCU EMEKLİLİĞE ENGEL DEĞİL AMA ÖDENMESİ ŞART

GSS borcu bulunması SGK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasına engel olmuyor. Ancak Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı bağlanacak sigortalıların GSS borcunu ödemesi gerekiyor.

para-sayan

Kısmi ve part-time çalışanlar için primler tamamlanabilecek. SGK mevzuatına göre 2008'den sonra isteğe bağlı sigorta priminin sigortalılık süresine sayılması için 12 ay yatırılması gerekiyor. Emeklilik dilekçesi de borcun ödendiği tarihte geçerli olacağı için emekli aylığı borcun ödendiği tarihi takip eden ayın başında yatacak.

KIDEM DESTEĞİ YATMAYA BAŞLADI

Öte yandan Hazine destekli EYT kredisi de kullandırılmaya başlandı. Kıdem tazminatı ödemeleri kredi veren tarafından doğrudan emekli olacak çalışanların hesabına yatırılıyor. Bu destek emekli olacak personelin kıdem tazminatı dışında herhangi bir amaç için kullandırılamıyor.

Azami 6 ay ödemesiz dönemi bulunan kredinin vadesi 36 ay olarak belirlendi. KOBİ'ler için kefalet üst limiti 10 milyon lira olarak belirlenirken, kefalet oranı yüzde 75 oldu.

Küçük işletme dışındakiler için ise üst limit 20 milyon lira olarak uygulanıyor. Kefaletle birlikte paket kapsamında KOBİ'ler için 13.3 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için 28.5 milyon liraya kadar kredi sağlanıyor.

EN ÇOK TALEP SGK'LI EYT'LİLERDEN

EYT ile emekliliğe hak kazananların 1 milyon 661 bini SGK'lı, 88 bin 626'sı Bağ- Kur, 496 bini de kamu çalışanlarından oluşuyor. Başvuru ve aylık bağlanmada SGK'lılar başı çekiyor. İkinci sırada Bağ-Kur'lular yer alıyor. Emekli Sandığı mensubu memurların EYT'ye ilgisinin düşük olduğu görülüyor.SGK tek tek yanıtladı: EYT’de emeklilik başvurunuz geçersiz sayılabilir! - Resim: 11

Bu yıl için emekli EYT'den yararlanma hakkına sahip 2 milyon 250 bin kişi olmasına karşın 650 bin kişi henüz başvuruda bulunmadı. Özellikle kamuda emekliliği hak edenler emekli olmak istemiyor.SGK tek tek yanıtladı: EYT’de emeklilik başvurunuz geçersiz sayılabilir! - Resim: 12

Öğretmen, polis gibi kamu çalışanları 20 bin liranın üzerinde maaş alırken emekli olup gelirlerinin düşmesini istemiyor.