Karmar A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, hem ülke ekonomisinin hem de yabancılarla ilgili sorunların geldiği noktada yabancı yatırımcılarla ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, ülkeye nitelikli yabancı yatırımcıyı çekecek ve ticari yatırımların önünü açacak 3 kritik adım gerektiğini açıkladı.

Gayrimenkul alımı veya yatırım karşılığı yabancılara ikamet izni ve vatandaşlık verilmesi konusunda önemli değişiklikler bekleniyor. Karmar A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, hem ülke ekonomisinin hem de yabancılarla ilgili sorunların geldiği noktada yabancı yatırımcılarla ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, ülkeye nitelikli yabancı yatırımcıyı çekecek ve ticari yatırımların önünü açacak 3 kritik adım gerektiğini açıkladı.

Karmar Sakura Projesi1

Litvanya Golden Vize Programına Türk Yatırımcıların Yoğun İlgisi Artıyor Litvanya Golden Vize Programına Türk Yatırımcıların Yoğun İlgisi Artıyor

Bu adımları ikamet izni için yatırım miktarının en az bin 200 bin dolara yükseltilmesi, vatandaşlık için gayrimenkul yatırımının  en az 750 bin dolara çıkarılması ve vatandaşlık vermeden yatırımcılara 300 bin dolarlık yatırım karşılığında golden visa verilmesi olarak nitelendiren Emrullah Yedikardeş, bu yöndeki düzenlemelerin toplumda yabancılara vatandaşlık vs konularındaki sıkıntıyı azaltırken ülke ekonomisine katkı sağlayacağını hem de yurtdışından gelen sermayenin daha doğru yönlendirilmesini sağlayacağını açıkladı.

Limitlerin yeniden düzenlenmesi ile ekonomik yönden daha nitelikli yabancı yatırımcıların gelebileceğini ifade eden Emrullah Yedikardeş “Ticari amaçla gelen yatırımların önünün açılması faydalı olur” diye konuştu.

Vatandaşlık vermeden de pasaport verilebilir

Yabancılara Türk vatandaşlığı vermeden de Türk pasaportunu kullanma hakkı sunulabileceğine dikkat çeken Karmar Aş İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş “Dünyada da geçerli olan bir uygulama, golden visa yani altın vize. Yatırım karşılığı golden visa pasaportu verilerek yatırımcının yurtdışına seyahat edebilmesi sağlanıyor. Ülkesinden, yerinden edilmiş insanlar var. Ülkelerine geri dönemiyorlar. Vatandaşlık verilmesi şart değil, golden visa ile bu insanların hem Türkiye’ye yatırım yapması sağlanır, hem de vize kolaylığı sunulur, böylece Türk pasaportunun imkanlarından yararlanabilir. Tüm bu düzenlemelerle Türkiye’de iş yapan ve devamlı irtibatta kalan yatırımcı ve girişimcilerin önü de açılır” yorumunu yaptı.

Yabancıya konut satışında gerileme var

Öte yandan resmi rakamlara göre yabancılara gayrimenkul satışlarında gerileme söz konusu.  Eylül ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,0 azalarak 2 bin 930 oldu. Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,9’da kaldı.

Karmar Sakura projesi

Halen geçerli yasal düzenlemelere göre, Türkiye’de yabancıların gayrimenkul yoluyla oturum izni edinmek için daire, villa, dubleks veya tripleks ev almaları gerekir. Büyük kentlerde alınan taşınmazların değeri en az 75.000 Dolar olmalı. Küçük şehirlerde ise en az 50.000 Dolar konut yatırımı aranmakta. Ev kiralayarak oturma izni alma prosedürü Nisan 2022'de kaldırıldı.

Süresiz oturum izni, vatandaşlık hakkı anlamına geliyor. Türkiye'de kalıcı ikamet etmek isteyenler, maddi yeterlikle vatandaş olabilir. Türkiye'de doğan yabancı çocukları vatandaşlık hakkı edinir. Yabancılar,

  • 500.000 Dolar ve üzeri değerde yatırım yapmak.
  • 400.000 Dolar ve üzeri değerde bir gayrimenkul alıp 3 yıl satmamak.
  • İş kurup en az 50 Türkiye vatandaşını istihdam etmek.

Şartlardan bir veya birkaçını sağlaması halinde süresiz oturum izni ya da vatandaşlık hakkını elde eder.

Editör: Kadir Özel