Konut fiyatlarında yaşanan yükselişin en önemli nedenleri arasında gösterilen yoğun yabancı talebi satış rakamlarında da kendisini göstermeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB tarafından gayrimenkul satışlarından elde edilen net gelir Haziran ayında yeni bir rekora imza attı.

yabancı

Haziran ayında yabancılara gayrimenkul satışından elde edilen net gelir TCMB tarafından 1 milyar 144 milyon dolar olarak ilan edildi. Sözcü Gazetesi yazarlarından Emre Deveci tarafından yapılan habere göre 2022 senesinin birinci yarısını kapsayan Ocak - Haziran ayı dönemi arasında yabancılara gayrimenkul satışı kaynaklı gelir toplamda 3 milyar 485 milyar dolara yükseldi.

YABANCILARA GAYRİMENKUL SATIŞI ARTTI.

Yabancı para birimlerinin TL karşısında değer kazanması, kendi ülkelerinde yaşanan iç karışıklıktan kaçmak isteyen Arap ve Orta Doğu ülkelerinin vatandaşlarının Müslüman ülke olması ve kendilerine yakın olması nedeni ile Türkiye'yi tercih etmesi yabancıya satışı patlattı. Son olarak Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaş sonrasında hem Ukrayna hem de Rus vatandaşlarının Türkiye'ye akın etmesi de satışları yükselten bir diğer etken olmuştu.

Haziran ayında yabancıya konut satışı rakamında bir önceki yılın Haziran ayına oranla satış rakamı yüzde 81,8 oranında artış göstererek rekora imza atmıştı. Yabancılar Türkiye'den Haziran ayında TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlara göre 8 bin 630 adet konut satın almıştı. Yabancıların gözdesi olarak açıklanan en çok konut satılan iller ise İstanbul, Antalya ve Mersin olarak sıralanmıştı.

Yabancıya konut satışında Ruslar ilk sırada

Yabancılara konut satışında haziranda tüm zamanların en yüksek aylık rakamına ulaşılırken, yılın ilk yarısında ise ocak-haziran rekoru kırıldı.

Söz konusu dönemde yabancılar 14 bin 895 adetle en çok İstanbul'dan konut alırken, onu 9 bin 836 ile Antalya, 1.762 ile Ankara, 1.655 ile Mersin izledi. Bursa, Yalova, Sakarya, İzmir, Samsun ve Kocaeli de en çok konut satılan iller arasında yer aldı.

Yabancılara konut satışının başladığı 2013'ten bu yana vatandaşları Türkiye'den en çok konut alan ülkeler sıralamasında zirveyi Irak ya da İran almıştı. Rusya-Ukrayna savaşından sonra Ruslar ilk kez birinci sıraya yükseldi. Nisan, mayıs ve haziranda Türkiye'den en çok konutu Ruslar aldı.

İlk 6 ayda Türkiye'den en çok konutu 5 bin 849 adetle Ruslar aldı. Söz konusu rakam 2021 genelinde 5 bin 379 adet olarak gerçekleşmişti. İlk yarıda Rusya vatandaşlarının Türkiye'deki konut yatırımında yüzde 232,5 artış yaşandı. Rusya vatandaşlarının ilk 6 ayda, geçen yılın tamamından fazla konut aldığı görüldü.

Ocak-haziran döneminde Rusları 4 bin 884 ile İranlılar, 4 bin 25 adetle Irak vatandaşları izledi. Kazakistan, Almanya, Afganistan, Ukrayna, Yemen, Çin ve Filistin vatandaşları da ilk 10'da yer aldı.