Türkiye’de yabancılara 250 bin doların üzerindeki alım ve satımlarda vatandaşlık verilmesi, yabancıya konut satışı her yıl rekorlar kırarak devam ediyor. Konut üreticileri yabancı müşteri getiren ajanlara %10 hizmet bedeli öder iken bu parayı şu şekilde çıkarıyor yerli müşteriye düşük fiyat yabancı müşteriye ise farklı, fiyatlar uygulanıyor.





Turizm işi ile meşgul olan acenteler özellikle Arap müşterilerden ve satış ofislerinden fahiş ücretlerde hizmet bedeli  alıyor. Hiç bir denetim ve faturalandırma olmadan yüksek kazançlar kazandıkları görülmektedirler.





Uzun Yıllardır emlak Sektöründen Hizmet veren Kadir Özel devletin burada büyük zararlara uğratıldığını ve satış ofisleri ise Yabancı müşteri getiren Turizm Acentelerine çok yüksek komisyonlar ödeyerek bu yüksek ücreti ise konut alan yabancının fiyatına ekleyerek haksız rekabet oluşturduğunu söyledi.





Konut üreticileri bu konundan çok memnun olduklarını ve Emlakçılık faliyeti yürüten emlak şirketlerinin ise bu durumundan hiç memnun olmadıklarını dile getirdi.





Sürdürebilirlik açısından olmusuz etkilenceğini belirten özel yabancı mülk alıcılarının bir kaç yıl sonra satmak istediklerinde aldığını fiyatları daha yeni oluşmaya başladığını görünce bir taraftan kazıklandık hissi uyancaktır. Bunlar ülkemizin ve sektörümüzün marka değerini negatif etkileyen durumlardır. Yetkililerin bu konulara duyarlı olması ve mağduriyetleri önleyici aksiyon alması gerekiyor.”





Turizm Acenteleri bu durumdan oldukça memnun, yüksek komisyon bedelleri alarak çok iyi gelir elde ediyorlar. Ayrıca yasal olarak emlakçılık yapma faliyetleri olmadıkları halde bu işi yaparak haksız gelir elde ediyorlar.





Satış ofisleri ise yüksek hizmet bedeli ödedikleri turizm acentelerine fatura kesmeden ödeme yaptıklarını idda ediyor. Faturasız hizmet bedeli ödeyen bir çok satış ofisi olduğunu söyleyen Özel bu durum Maliyeler tarafından sıkı denetlenmediğini beyan etti.