Yapıları bulunduğu parsel arsası üzerinden bağımsız bölümler için rayiç oranı değerinde pay veriliyor. Birçok kişi tapuda arsa payı nedir sorusuna cevap arıyor. Peki, tapuda arsa payı metrekare hesaplaması nasıl yapılıyor?





Tapu tarafından belirtilen arsa payı: Kat mülkiyetinin söz konusu olduğu yerlerde ortak mülkiyet payı olarak belirtiliyor olmasına esasen bağımsız bölümler için tahsis edilen değerlere göre belirleniyor.  Peki, arsa payı hesabı nasıl yapılır?





Tapuda belirlenmiş olan toplam alanın metrekaresi üzerinden değeri, toplamda bölümlerden size düşen paya bölünmesiyle hesaplama yapılabiliyor. Bölmenin size vereceği sonucun daha sonrasında sizin olan bölüm değeri ile çarpılması ile arsa payı hesaplaması yapılabiliyor.





Örnekle Açıklamak İstersek Eğer;





3.000/338 = 8,87





8,87 x 26 = 230,62 metrekare





İlgili kanunun 5. maddesine göre kat mülkiyetinin başkasının üzerine verilmesi, miras yoluyla mülkiyeti sahiplenecek olan kişinin arsa payını da üzerine geçirmiş sayılır. Kat mülkiyeti veya kat irtifakı arsa payından ayrı devir edilemez. Miras yöntemiyle geçmeyeceği gibi kayıt altına dahi alınmaz.





Ana gayrimenkul üzerinde, kat mülkiyetine bağlanmamış veya lehine kat irtifakı kurulmamış arsa payı bırakılamaz. Kat mülkiyetini kayıtlayan haklar, kendiliğinden arsa payını da kayıtlamış olur.





Kat irtifakı kapsamında olan arsanın ilgili hakla bağdaşması mümkün olmayan irtifaklarla kurulması mümkün değildir.






https://arsa-payi.hesaplama.net/