Pasaport yurt dışı seyahatlerinde gidilecek yabancı ülkelerde kimlik incelemesi için geçerli olan resmi belgeye deniliyor. Bu belge olmadığı takdirde yurt dışına seyahat etmek olanaksız görünüyor. Borda, gri ve yeşil gibi birkaç türü bulunuyor. Pasaport türleri meslek ve dereceye göre veriliyor.

Yaz ve ya kış her mevsimde gitmek istediğimiz yerler olur. Yurtdışı seyahatleri yoğun iş temposuna karşılık gelebilecek en iyi seçenekler arasında yer alır. Tabii yurtdışına çıkmak için de belli gereklilikleri yerine getirmek gerekir. Bunların başında pasaport sorunu yer alıyor. Tatil öncesi en çok araştırılan konular arasında pasaport süresini uzatma konusu yer alıyor. Her yurtdışı seyahati öncesi karşılaştığımız bu sorunun çözümünü bu yazıda paylaşacağız.

Pasaport

2023 Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır?

Eski pasaportlar, geçerlilik süresini doldurmuş oluyorlar. Bundan dolayı da seyahat için yeni bir pasaportun çıkarılması gerekiyor. Pasaport süresi uzatılma bu şekilde gerçekleşiyor. Ayrıca pasaport yenilemek ya da süresini uzatmak için de belli şartların sağlanması gerekiyor.

Pasaport Süresi Uzatma Mümkün Müdür?

Pasaport süresini uzatma işlemi olarak anılmaya devam etse de artık böyle bir işlem yok diyebiliriz. Çünkü artık eski tip pasaportların kullanım süresi 2011’de çipli pasaporta geçilerek sona erdi. Bu yüzden elinizdeki pasaportun süresi dolunca yeni bir pasaport çıkartmanız gerekiyor. Çipli pasaportlara E- pasaport da deniliyor ve randevu için aynı işlemin takip edilmesi gerekiyor.

2023 Pasaport Süresi Uzatma İçin Gerekli İşlemler

Pasaport süresini uzatmak için nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. İnternet çağında yaşadığımız için bunu online olarak halledebiliriz. İsteğe göre ALO 199’u arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/  adresinden randevu talebi oluşturarak başvuru yapılıyor. Şimdi adım adım neler yapılması gerektiğini görelim.

  1. İlk olarak web siteyi tarayıcıda aratıyoruz.
  2. Daha sonra Pasaport sayfasına giriyoruz.
  3. Pasaport sayfasına tıkladıktan sonra türüne dair seçenekler çıkıyor. Türünü seçiyoruz.
  4. Ekranda karşımıza çıkan bilgileri girdikten sonra ‘Devam Et’ butonuna basıyoruz.
  5. Bağlı olduğumuz İl ve ilçe Nüfus Müdürlüğünü seçiyoruz.
  6. İşlem yapmak istediğimiz kişiyi seçiyoruz.
  7. İleri butonuna basıyoruz ve işlem yapmak istediğimiz kişiyi seçiyoruz
  8. Bu noktada randevu almak için en uygun tarihi ve saati seçiyoruz. Ve tekrar ileri butonuna tıklıyoruz.

Gerekli randevuyu bu şekilde oluşturmuş olduk. Peki, pasaport yenileme ya da süresini uzatma işlemi için harcayacağımız ücret miktarı nedir?

2023 Pasaport Süresi Uzatma Ücreti

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi web sitesinde yayınlanan tabloda fiyatlar yer alıyor. Her yıl değişen pasaport süresini uzatma işleminin güncel fiyatlarını şu şekilde listeleyelim:

Süre Harç Defter Toplam
6 Ay 689,70 TL 501,00 TL 1190,70 TL
1 Yıl 1008,30 TL 501,00 TL 1509,30 TL
2 Yıl 1646,10 TL 501,00 TL 2147,10 TL
3 Yıl 2338,50 TL 501,00 TL 2839,50 TL
4-10 Yıl 3295,50 TL 501,00 TL 3796,50 TL

(Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.)

2023 Pasaport Süresi Uzatma İşlemi için Gerekli Evraklar

  1. Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu (Düzenlendiği tarihten itibaren 60 (altmış) gün geçerliliği olan)
  2. Kamu görevlisi olmayanlar için talep formu ile birlikte görev onayı,
  3. Nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  4. 1 adet biometrik fotoğraf
  5. Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen pasaport defter bedelinin ödenmesi.
  6. Parmak izi
  7. 18 yaş altı çocuklar için muvafakatname
  8. Şu an kullanılan pasaport

Pasaport Harcı Nasıl Ödenir?

Her yıl enflasyona bağlı olarak değişen pasaport harçları çeşitli şekilde ödenebilir. Pandemiden dolayı en sağlıklı ödeme biçimi kredi ya da banka kartı ile olsa da başka yollarla da ödeniyor. İsterseniz ATM üzerinden ödeyebilirsiniz. Bunun yanı sıra pasaport harcı ödeme işlemini yönlendirilen bazı siteler üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Pasaport Harcı Nereye Ödenir?

Şimdi gelelim nereye ödeyeceğinize. Pasaport harcının ödeme şekli kadar ödeme yeri de vardır. Çeşitli yerlerde gerekli harcı ödeyebilirsiniz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Vergi Dairesi Müdürlükleri, PTT Şubeleri, anlaşmalı bankalar, Gelir İdaresi Başkanlığı.

2023 Pasaport Çeşitleri

2011 yılında kullanıma geçen çipli ya da E- pasaport türü birçok işlemin daha kolay halledilmesini sağlıyor. Aynı zamanda içinde barındırdığı parmak izi sayesinde evrakta sahteciliğin de önüne geçiyor. Bu pasaport türü farklı renklerle belirtilmiş farklı türleri de içinde barındırıyor. Her renk pasaportun kullanım alanı rütbenize göre değişiyor.

Bordo Renk Pasaport

Bu pasaporta umumi pasaport da deniliyor. Genel olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese veriliyor. Bu pasaportun kullanım alanı diğerlerine göre en kısıtlı olanıdır. Çeşitli ülkelere sınırlı süreli vize ile seyahat edilebilir ya da vize istemeyen ülkelere bu pasaport ile gidilebilir.

Yeşil Renk Pasaport

Yeşil pasaport devlette görevli memurlara verilen pasaport türü olarak biliniyor. Tabi bu memurların kadro dereceleri de önemli. Doktor ya da öğretmenseniz kadro derecenizin 1, 2 ya da 3 olması gözetiliyor. Öte yandan emekliye ayrılan ya da disiplin suçu ile uzaklaştırılan, görevden atılan memurların yeşil pasaportları da ellerinden alınıyor.

Gri Renk Pasaport

Devlette görevli olup görev için yurtdışına gönderilen vatandaşlara verilen pasaport türü olarak tanımlanıyor. Eğer belediye ya da diğer birimlerde çalışıyor ve yurt dışı göreviniz varsa bu pasaporta sahip olabiliyorsunuz.

Siyah Pasaport

Siyah pasaport, TBMM de yer alan üyeler, bakanlar vs. gibi üst düzey birimlerde görev yapan kişilere veriliyor. Bu pasaporta sahip kişilerin ailelerinin belli bir kısmına da yeşil pasaport veriliyor.