Yüksek binalar, antenler, endüstriyel tesisler, köprüler ve diğer yapılar gibi açık alanlarda bulunan yüksek yapılara monte edilir. Paratonerler, yıldırımın elektrik yükünü toplayan bir çubuk veya anten sistemine sahiptir.

Paratonerler, yıldırımın elektrik akımını toplayarak, toplanan bu akımı topraklama sistemi aracılığıyla toprağa aktarır. Bu sayede yıldırımın neden olabileceği zararlar azaltılır ya da önlenir. Topraklama sistemi, yapının temeli etrafında yerleştirilen metal çubuklar ve bunların bağlandığı topraklama bantlarından oluşur.

Paratonerlerin kullanımı, özellikle açık alanda yer alan yüksek yapılarda ve endüstriyel tesislerde önemlidir. Çünkü yıldırım çarpmaları, can kaybına ve mal kaybına neden olabilir. Paratonerler, bu riskleri en aza indirerek yapıların güvenliğini sağlar.

Paratonerler, ayrıca araçlar, gemiler, havaalanları ve diğer ulaşım araçları için de kullanılabilir. Bu durumlarda, paratonerlerin işlevi, aracın veya yapının üstündeki yüksek noktayı oluşturarak, yıldırımın etkisini azaltmak ve insanların ve ekipmanların güvenliğini sağlamaktır.

Nasıl Çalışır?

Öncelikle bir uzman paratonerin kurulacağı binayı değerlendirecektir. Yıldırım çarpmalarının sıklığı, çapı ve enerjinin büyüklüğü konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre en uygun paratoner tipi seçilecektir.

paratoner-nasıl-çalışır

Uygun yıldırımdan korunma sistemi seçildikten sonra metal paratoner öncelikle binanın en yüksek noktasına, yıldırım düşmesine en yakın konuma yerleştirilir. Paratoner, yıldırımı yakalayan paratoner enerji iletebilecek şekilde düzenlenmiştir. İletkenden gönderilen enerjinin toprağa karışmasını sağlamak için topraklama sistemi, toprak tarafından emilen enerjinin dağılmaması için aşırı gerilim koruma sistemi kurulur.

Yıldırımdan korunma sisteminin çalışma prensibi basittir. Enerji ve sıcaklık dahil yıldırımın metal sistem tarafından çekilmesi ve çekilen enerjinin yere aktarılması en zararsız hedeftir. Bu, evde kullanılan topraklama sisteminin çok daha fazla enerjiye dayanabilen bir versiyonu olarak düşünülebilir.