Haber Türk internet sitesinin haberine göre Afet bölgesi ilan edilen 10 ili kapsayan OHAL 3 ay süreyle geçerli olacak. Erdoğan, "Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, Anayasa’nın 119’uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hal ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve üç ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız." ifadelerini kullandı. İşte, detaylar...

PERŞEMBE TBMM'DE GÖRÜŞÜLECEK

Peki Anayasa'nın 119'uncu maddesi ne diyor? Cumhurbaşkanı’na doğal afet, salgın, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik şiddet hareketleri, hastalık ya da ağır ekonomik bunalımın ortaya çıkması halinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde süresi 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan etme yetkisi veriyor.

 Erdoğan yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerinin hızlı bir şekilde tamamlanacağını söyledi. OHAL kararı alındığı gün Resmî Gazete ‘de yayımlanması beklenirken kararnamenin TBMM Genel Kurulu'nda 9 Şubat perşembe günü görüşüleceği ve onaya sunulacağı öğrenildi.

OHAL SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Hangi hükümlerin uygulanacağı ve işlemlerin nasıl yürütüleceği, kanun hükmünde kararnameler ile düzenlenecek. OHAL'de, Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Kanun hükmündeki bu kararnameler, Resmî Gazetede yayımlanır, aynı gün Meclis onayına sunulur.