Gayrimenkul sektörünün duayen ismi Hatice Kolçak, Üniversite yerleşim sonuçları sonrasında hareketlenen yurt ve konut kiralamalarında öğrencilerin dikkat etmesi gerektiğini vurgularken, sahte emlakçılara karşı uyarılar yaptı.


Üniversitelere yerleşen öğrenciler için yurt ve konut telaşı başladı. Öğrenciler kazandıkları üniversiteye yakın evlere ve yurtlara hücum ederken, kiraya çıkacak, yurtta kalacaklar için uzmanlardan uyarılar geliyor. Sahte emlakçılar öğrencilerden kapora alıp kaçarken, Kolçak önemli uyarırılarda bulundu.

Öğrencilerin özel yurt veya ev tutarken mağdur olmaması için dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Hatice Kolçak,öğrencilerin mağdur olmamaları konusunda önemli hatırlatmalarda bulunurken, özellikle sahte emlakçı uyarısında bulundu.

KALMADIĞINIZ DÖNEMİN ÜCRETİNİ ÖDEMEMEK İÇİN DİKKAT


Gayrimenkul hukuku uzmanı Hatice Kolçak ise başta İstanbul olmak üzere yüz binlerce öğrencinin Türkiye'nin her bölgesinde kazandıkları okullara kayıt olmak üzere büyük heyecan taşıdığını söyledi.

Bu heyecanın kayıt işlemleriyle beraber kiralık ev ve yurt bulma arayışlarını da gündeme getirdiğini belirten Kolçak, "Üniversiteyi kazanan ve kayıt yapmak üzere yola koyulan öğrenciler, ev kiralarken veya özel yurt sözleşmeleri imzalarken dikkatli olmalı. Ebeveynlerin de en az öğrenciler kadar heyecanlı olduğu bu sırada büyük hatalar yapılabiliyor" dedi.

Kolçak, özel yurt sözleşmesi yapılırken öğrencilerden senet de alınabildiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Bazen öğrenci ilk olarak özel yurda yerleşiyor sonra, daha önce başvuru yaptığı devlet yurdu çıktığında tüm yılın kirasını yurda ödemek zorunda kalıyor. Veya öğrenci yurdu beğenmeyebilir, koşullar yetersiz olabilir, sene bitmeden başka bir yurda geçmek isteyebilir.

Bu noktada kalınmayan dönemin parasının ödenmemesi için yurtla yapılan sözleşme hükümleri önemli olduğundan dikkat edilmeli. İmzalanan senetler de böyle durumlarda işleme konabiliyor. Bu nedenle verilen senetler her ay için ayrı ayrı imzalanmalı ve borçlu olunan kişi veya kurum adına 'nama yazılı' olacak şekilde düzenlenmeli. Sözleşmeye de yazılmalı. Senetlerin ve sözleşmenin birer kopyası da mutlaka istenmeli."

Kolçak, Özel Yurt Yönetmeliğine göre vadeli ödemelerde senet alınabildiğini, bu uygulamanın bazı mağduriyetlere neden olduğunu, bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrencilerden senet alınmasının önüne geçmesi gerektiğini söyledi.

Kolçak, ev kiralamada, yüksek aidat, kira, ısınma gibi maliyetlerin dikkate alınması gerektiğini belirterek, kiralama kontratı yaparken şartların iyi okunması gerektiğini anlattı.

Çocuğun dışarıda kalma riskini göze alamayan velinin dikkatli okumadan kira sözleşmesi yapabildiğini, önüne konan senedi bakmadan imzalayabildiğini söyleyen Kolçak, daha sonra mülk sahibi ile anlaşmazlığa düşüldüğünde çoğu maddenin kiracının aleyhine kullanılabildiğini belirtti.

Kolçak, özellikle kira sözleşmesi yaparken, sahte emlakçılara ve fırsatçı mal sahiplerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sahte emlakçıların Üniversite öğrencilerinin ihtiyaçları doğrultusunda sahte ilanlarla kapora avcılığına çıktığını belirten Kolçak, "pahalı bir evi ucuz gösterip, güven sağlayıp öğrencilerin ceplerindeki paralara göz dikiyorlar. Bir anda çok sayıda öğrenciden kapora toplayıp dolandırıcılık yapıyorlar. Bu tür sahte ilan ve sahte emlakçılara karşı dikkatli olunması gerek" hatırlatmasında bulundu.

Sözleşmeyle verilecekse senetlerin de birer kopyasının alınması gerektiğini dile getiren Kolçak, sözleşmenin mal sahibiyle yapılması gerektiğini anlattı.

Haber: Hatice Kolçak