Bültende ayrıca Bitcoin ve XRP’nin teknik analizi de yer alıyor. İşte kripto para piyasasında son 24 saatinde yaşanan gelişmeler: 

Yaklaşık üç ay önce CTFC’nin (ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu) Binance borsası ve CEO’su CZ’yi yönetmelikleri ihlal ettiği gerekçesiyle dava etmesiyle başlayan süreç dün SEC’in (Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun) davasıyla devam etti. Regülasyon yetersizliği nedeniyle yaşanan dava süreçlerinde, kripto para piyasasının değeri dün SEC’in açtığı davayla birlikte %5 civarında eridi. Bitcoin 25.388$’a kadar gerilerken, Ethereum 1.778$ seviyelerini test etti. Bu sabah saatlerinde ise ufak toparlanmalarla Bitcoin 25.800$, Ethereum 1.815$ seviyelerinden alıcı buluyor. 

Davaların ayrıntılarına bakıldığında daha önce açılan CTFC davasında, Binance CEO’su CZ’nin doğrudan veya dolaylı şekilde 300 hesap ile Binance’te işlem yaptığı ve Bitcoin, Ethereum, Litecoin gibi varlıkların emtia olduğunu ve izinsiz bir şekilde satıldığını iddia ediliyordu. SEC davasında ise FTX kriziyle benzer olarak CZ’nin milyar dolarlık müşteri fonlarını kullandığı, yatırımcı faaliyetlerinde yalan söylediği ve milyarlarca doların CZ’nin kontrolünde başka şirkete aktarıldığı iddiaları en önemli başlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Binance tarafından yapılan açıklamalarda davanın asılsız olduğu iddia edilse de panik satışları kripto piyasasını etkilemeye devam etti.

Dava dosyasının içinde Binance’in yerel kripto parasıyla birlikte, daha önce hiçbir davada bahsi geçmeyen SOL, ADA, MATIC, COTI, ALGO, FIL, ATOM, SAND, AXS ve MANA’nın menkul kıymet olduğu iddiası da bu kripto paralardaki sert düşüşlerin başlıca nedeni olarak karşımıza çıkıyor. 

Geçtiğimiz ay Avrupa Birliği’nin kripto para yasası MiCA’nın resmen onaylanmasıyla net bir regülasyon sürecine geçmesinin ardından, ABD’nin de 2024 yılına kadar kripto regülasyonlarını tamamen netleştirmesi bekleniyor.

Kripto piyasasının son durumuna bakıldığında piyasanın toplam değeri geri çekilmelerle birlikte 1.05 trilyon dolar seviyelerinde hareketlilik gösteriyor. Bitcoin’in dominasyonu %47.2, Ethereum dominasyonu ise %20.7 seviyelerinde yer alıyor. Her ne kadar geri çekilmeler yaşansa da son 24 saatte KAVA ve MTL çift haneli kazançlarla en çok yükselen kripto paralar olarak öne çıkıyor. Makro gündemin çok yoğun olmadığı bu haftada kripto piyasasının iç dinamiklerindeki haber akışlarının etkili olması bekleniyor.

Hafta sonunu nispeten yatay geçiren ve yeni haftaya da 26.800$ bandında başlayan Bitcoin, dün akşam saatlerine doğru SEC’in Binance borsası ve CEO’su CZ hakkında dava açması sonucu sert bir geri çekilme yaşadı. İlk etapta 26.400$’a gerileyen Bitcoin, kayıplarını telafi etmeye ve haberin doğruluğunu anlamaya çalışırken majör haber kaynaklarında da gelişmenin doğrulanmasıyla düşüş hızlandı ve 25.300$ seviyeleri görüldü.  

Yeni güne bir miktar toparlanma çabasıyla başlayan Bitcoin için 25.242$ seviyesi destek konumunda bulunurken, düşen kanalın orta bandına denk gelen 26.200$ ve ardından 26.700$ seviyeleri direnç noktası konumunda bulunuyor. SEC veya Binance tarafından gelebilecek yeni açıklamalar fiyat üzerinde tekrar bir dalgalanma oluşturabilir. 

Son dönemde majör kripto paralar içerisinde yatırımcılarına en çok getiri sağlayan kripto para konumunda bulunan ve üç haftalık bir dilimde %30’un üzerinde primlenen Ripple, 0,5$’ı aşmayı başarmıştı. SEC ile 2,5 yıldır devam eden davasında son dönemde elinin güçlendiği haberleri yayılan ve davayı kazanabileceğine dair görüşleri yükselen Ripple, dün yine SEC’in Binance borsasına dava açması sonucu en az zarar gören kripto paralardan oldu.  

Hem psikolojik hem de teknik olarak fibonacci 0,866’ya denk gelen 0,5$ desteğine tutunan Ripple’nin bu seviyenin üzerine tutunması fiyat hareketinin devamı için olumlu. 0,5’in üzerinde kalıcılık sağlamayı başarması halinde Ripple, 2 ayın zirvesi olan 0,58$ı hedefleyebilir. Aksi senaryoda ise 0,45$ destek noktası konumunda bulunuyor.