Türk iş dünyası için büyük önem taşıyan Schengen vizesi, Avrupa'nın 27 ülkesinde serbest dolaşım sağlayarak iş fırsatları ve ticaretin önünü açıyor. Son dönemde vizelerde yaşanan ret krizi ise iş insanlarını farklı çözüm yolları bulmaya yöneltiyor.

Türkiye’den Schengen ülkelerine yapılan vize başvurularında ret oranındaki hızlı artış dikkat çekiyor.  Öyle ki 2019 yılına kıyasla 2023 yılında iki kat daha fazla vize reddi verildi.  Estonya, Finlandiya, Belçika ve Danimarka gibi ülkeler, başvuruların yüzde 50'den fazlasını reddediyor. AB ülkelerinde vize ret oranlarının hızlı yükselişi Türk vatandaşlarını alternatif çözüm yolları aramaya yönlendirirken, Golden Visa bu alternatifler içinde en çok tercih edilenlerden oluyor.

EN BÜYÜK İLGİ PORTEKİZ VE YUNANİSTAN’A

AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları için gayrimenkul yatırımı yoluyla oturma izni ve vatandaşlık hakkına sahip olma imkânı tanıyan Golden Visa programı Türk vatandaşlarına cazip fırsatlar sunuyor. Bu programlar, Türk yatırımcıların uluslararası arenada daha rekabetçi hale gelmelerine yardımcı olurken, oturum izni hatta vatandaşlık fırsatının yanı sıra iş ve eğitim imkanlarına da kolay erişim sağlıyor. Türk vatandaşlarının pasaport sahibi olabilmek adına Golden Visa sağlayan ülkelerden gayrimenkul alma talebi son yıllarda yüzde 40 artış gösterirken, en büyük ilgiyi ise Portekiz ve Yunanistan görüyor. Öte yandan Karayiplerdeki vatandaşlık programları Türk iş insanlarının vize engelini aşmak için tercih ettiği yöntemler arasında yer alıyor.  

İŞ İNSANI ÇÖZÜMÜ GOLDEN VISA İLE BULDU

Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan ve Armağan Akyüz, son dönemde AB ülkelerinden kaynaklı yaşanan vize ret sorununu değerlendirerek, Golden Visa ile AB ülkelerinde gayrimenkul edinmeyle ilgili bilgi verdi. Türklerin yurt dışında başka bir ülkeden pasaport alma talebinin arttığına dikken çeken Narazan, “Vizelerde yaşanan ret oranlarının hızla yükselmesi özellikle AB ile ticaret yapan Türk iş insanlarını olumsuz etkiledi. Bu da Türklerin yurt dışında başka bir ülkeden pasaport sahibi olma talebini artırdı. Golden Visa, bu talebe cevap vermenin yeni ve etkili bir yolunu sunuyor. Türk iş insanları, yurt dışında konut sahibi olarak hem seyahat özgürlüğü hem de yatırım fırsatlarına sahip oluyorlar. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin oturum izni programları, Türk vatandaşları için önemli avantajlar sunuyor. Bu programlar, sadece seyahat etmekle kalmayıp aynı zamanda ticaret ve iş yapma fırsatları sağlıyor. Türk iş insanları için Golden Visa, sadece bir belge olmanın ötesine geçerek uluslararası iş dünyasında daha rekabetçi hale gelmelerine olanak tanıyor. Yurt dışından gayrimenkul sahibi olanların oranında yüzde 40’lık ciddi bir artış var" diye konuştu.

DİJİTAL GÖÇEBELER TALEBİ ARTTIRIYOR

Dijital göçebelik olgusuna dikkat çeken ve dünyada dijital göçebe sayısının hızla artığını vurgulayan Teuta Narazan, Türkiye’deki konut fiyatlarındaki hızlı artışın da buna etken olduğunu belirtti. Narazan, “Küresel ölçekte dijital göçebe sayısı bu yıl 35 milyonun üstüne çıktı. Türkiye de genç nüfusuyla aslında dijital göçebeliği en hızlı benimseyen ülkelerden biri. Ancak dijital göçebelik bizde fiziksel göçü de tetikliyor.  TÜİK’in 2022 yılı Uluslararası Göç İstatistikleri’ne göre Türkiye’den yurt dışına göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 62,3 arttı. Elbette bu durumun tek nedeni pandemi sonrasında uzaktan çalışmaya geçilmesi değil. Eş zamanlı olarak konut fiyatları da Türkiye’de önemli bir yükseliş gösteriyor. İstanbul’da gayrimenkul fiyatlarının Avrupa şehirleriyle yarıştığını görüyoruz. Bunun sonucu İstanbul’da yeni bir konut almak yerine yurt dışında konut almak daha tercih edilir hale geldi. Portekiz'de 280 bin Euro’ya İstanbul’a kıyasla daha büyük metrekarede ev alabiliyorsunuz. Yurt dışından konut almada en büyük motivasyon yatırımın yanı sıra, AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı kazanmak” dedi.

İnşaat Maliyetleri artarken konut satışları düşüyor İnşaat Maliyetleri artarken konut satışları düşüyor