İstanbul’un afetlere dayanıklı bir şehir olması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, Birleşmiş Milletler, Japonya, ABD, Almanya, İtalya ve Fransa’dan temsilcilerin katıldığı ve iki gün sürecek olan İstanbul Deprem Çalıştayı 3 aralık salı günü İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleşti.





Aralarında, İBB’nin deprem ve kentsel dönüşümle ilgili yöneticileri, ulusal ve uluslararası akademisyenler, ilgili bakanlıklar, valilik, enstitüler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar, dernekler, farklı disiplinlerdeki meslek grupları ve sektörlerden temsilcilerin de olduğu 700’ün üzerinde katılımcıyla başladı.





Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, mega kentte en önemli afet riskinin deprem olduğunu söyledi. Hali hazırdaki 1.2 milyon yapının karşı karşıya olduğu büyük bir riskten bahsediyoruz diyerek başladığı açıklamasında 48 bin binanın büyük çaplı hasar alacağını, onbinlerce insanın can kaybının söz konusu olacağını söyledi.





Başkan İmamoğlu, İstanbul’u afetlere, özellikle de depremlere dayanıklı bir şehir haline getirmenin öncelikli hedefleri olduğunu kaydetti.Çalıştay süresince, Birleşmiş Milletler Afet Risklerini Azaltma Merkezi’nin de dikkate aldığı ‘Sendai Çerçevesi Planı’nda‘ ilan edilmiş prensiplere göre belirlenen 6 tematik başlık ele alınıyor. Bu başlıklar şöyle:– Afet Risk Yönetimi– Acil Durum Yönetimi– Afet Risk Analizleri– Afet Risk Finansman Kapasitesinin Geliştirilmesi / Afet ekonomisi– Kentsel/Mekânsal Planlama, Tasarım, Yenileme, Geliştirme– Ekosistemin ve Doğal Kaynakların Korunması ile İklim Değişikliği Adaptasyonu