Fiat para biriminizi kriptoya dönüştürmek için kabul edecek borsalar bulmak kolaydır, ancak fonlarınızı tekrar fiat para birimine çevirmek ve ardından paranızı çekmek kendi güçlüklerini beraberinde getirir.

Kripto para biriminizi itibari para birimiyle değiştirmek isteyebileceğiniz farklı nedenler vardır. Uygun piyasa koşullarından yararlanmak isteyebilirsiniz. Veya fiat para birimi dünya çapında en yaygın kullanılan ödeme yöntemi olmaya devam ettiğinden, faturalarınızı ve diğer işlemleri ödemek için kendi paranızı kullanmak isteyebilirsiniz.

Kripto Para Birimi ve Fiat Para Birimi

İlk olarak, en iyi canlı kripto para ticaret platformları listemize geçmeden önce kripto ile fiat arasında ayrım yapmak önemlidir. Kendinizi kripto ve diğer para birimi türleri hakkında eğitmeniz yararınıza olacaktır.

Kripto para birimleri, bir değişim aracı olarak hizmet veren dijital paralardır. Kripto ile, bir aracıya ihtiyaç duymadan başka bir kişiyle doğrudan işlem yapabilirsiniz.

Bu arada, itibari paranın hükümet tarafından yasal ödeme aracı olarak ilan edilmesi onu değerli kılıyor. Değerini kendi değerinden alan meta paranın aksine, kendi başına içsel bir değeri yoktur. Örneğin altın ve gümüş.

Fiat ve kripto benzer mi? Evet ve hayır. Kripto, bir değişim aracı olarak hizmet ettiği ve değer depoladığı göz önüne alındığında para olarak kabul edilir. Ancak alternatif bir ödeme yöntemi olarak kripto, onu geleneksel paradan farklı kılan özelliklere sahiptir, en önemlisi merkezi olmamasıdır.

En İyi Kriptodan Borsası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tamamen güvenebileceğiniz bir takas platformu bulmalı ve makul ücretler ve para çekme limitleri ile hizmet sunduğundan emin olmalısınız. Temelde kripto karlarınızı nakde çevirmenizi kolaylaştıran, kolaylaştırılmış bir sürece sahip bir platforma ihtiyacınız olacak. kripto piyasında ayrıca mutlaka ama mutlaka sık sık kripto para haber takibini yapınız, piyasadan ve olanlardan geri kalmamak için bu çok önemlidir.

Kripto para borsası seçmeden önce dikkat etmeniz gereken en önemli 4 kriter şu şekildedir:

1. Para çekme limitleri

Kripto borsaları genellikle çekebileceğiniz miktara günlük bir limit uygular. Bu, fonlarınızın güvenliğini sağlar. Minimum ücretin yanı sıra paranızı çekmek için birden çok seçeneğe sahip bir platform seçmelisiniz. İdeal olarak, ne kadar çekmeyi planlıyor olursanız olun, para çekme ücreti sabit bir oranda olmalıdır.

2. Ücret yapısı

Borsalar komisyonla kazanır ve bunu para yatırma, alım satım ve para çekme ücretleri gibi çeşitli ücret türlerinden alırlar. Gizli işlem ücretleri olmayan, basit bir ücret yapısına sahip borsaları seçin. Her ticaret alanında olduğu gibi kripto para birimleri ticaretinde de komisyon oranlarına dikkat etmelisiniz.

3. Kolay arayüzlü platform

Karmaşık kullanıcı arayüzü ve korkunç işlem hızı geçmişte kalmalı. Bir platform kullanıcı dostu olmayan bir arayüzle gelirse, yatırımcıların diğer takas platformlarını seçme olasılığı daha yüksektir. WhiteBIT borsası bu konuda rakiplerine göre önde olmuştur. Borsa sunduğu kolay arayüz ve kriptoya yeni başlayanların dahil rahatlıkla kullanabileceği araçları konforu bütün kullanıcıların yaşatıyor.

4. Müşteri desteği

İyi müşteri hizmetleri de önemlidir. Platformla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, bir müşteri temsilcisiyle iletişime geçebilmek çok önemlidir. 7/24 canlı destek hattı kripto kullanıcılarının işine en çok kolaylaştıran kriterdir. Kripto 7/24 alım satıma uygundur ve yatırımcılarda bazen geceleri dahil alım satım yapıyorlar ve o an yaşanabilecek olumsuz bir durum yardımsız kalır ise yatırımcılar zarara uğrayabilirler. WhiteBIT kripto para çevirici ve ticaret platformu olarak yatırımcılarına 7/24 canlı destek hizmeti vermektedir ve ayrıca sesli destek hatları da yatırımcıların kullanabileceği ayrı bir destek hattıdır.

Kriptoyu Fiat Para Birimine Dönüştürme

Bu, sahip olduğunuz kripto para biriminin türüne bağlı olabilir, ancak onu itibari paraya dönüştürmenin genel yöntemleri borsalar, banka kartları, eşler arası borsalar ve ATM'lerdir. Ancak değiş tokuşa odaklandığımız için, bu yöntemi kullanarak dönüştürme işlemi daha rahattır.

Türkiye’de yatırımcıların hemen hemen hepsi banka kartları ile kripto para borsalarına yatırım ve çekim yapmaktadır. Türk Lirası olarak yapılan yatırımda kripto alım satımına başlamak için öncelikle kullanacağınız borsada Türk Lirası işlem çiftleri olmalıdır, bunun olmaması halinde borsada banka kartınız ile işlemler yapamazsınız.

Borsa seçimde mutlaka aktif işlem çiftlerine bakınız, eğer ticaret planlarınıza uygun işlem çiftleri yoksa o zaman başka kripto para borsalarına göz atınız.

Kripto Ticareti Yapmak İçin En İyi 3 Borsa

Borsa seçerken ücret yapısı, para çekme limitleri, kullanım ve destek kolaylığının yanı sıra borsanın desteklediği kripto paralar ve güvenlik düzeyi gibi ek faktörleri de hesaba katmalısınız. Ayrıca kripto uzmanlarını dinleyebilir ve konuyla ilgili fikirlerini seçebilirsiniz. Bunu göz önünde bulundurarak, kripto para borsaları canlı işlemleri yapmak için kullanabileceğiniz platformların bazılarını burada bulabilirsiniz.

1. WhiteBIT

WhiteBIT genellikle ticarete yeni başlayan ve genel anlamda rahat ve güvenilir kripto para canlı işlemlerini yapmak isteyenlere önerilir. Bununla birlikte, kriptodan fiat'a nakde çevirmek için nispeten düşük ücretler uyguluyor. Standart işlem ücreti bazı işlem çiftleri için değişiklik gösterebilir ancak %0,1'den daha fazla olamaz.

WhiteBIT, USD, EUR, TRY (Türk Lirası) ve GBP gibi fiat para birimlerini destekler. Her para çektiğinizde, düşük oranlarda bir ağ ücreti ödemeniz gerekir. Borsada 350'den fazla işlem çifti, 270'ten fazla varlık ve 10'dan fazla itibari para birimi mevcut.

WhiteBIT’in rahat ve kolay bir doğrulama süreci vardır. Her borsada olduğu gibi bir hesap doğrulama süreci vardır burada kripto ticaretine yeni başlayan yatırımcılar dahil çok zorlanmayacaktır ve bütün işlemleri kolaylıkla yapacaktır.

WhiteBIT borsası için en önemli kriter sanırız ki yatırımcılarının güvenliğidir. Neden mi? Çünkü borsa dijital varlıkların %96'sı soğuk cüzdanlarda depolanıyor ve Web Uygulama Güvenlik Duvarı (WAF) kullanması sayesinde hacker saldırıları tespit edilerek engelleniyor, böylece WhiteBIT'teki fonlar her zaman güvende kalıyor. Bu üst düzey güvenlik önlemlerini göz ardı etmeyin.

2. Kraken

Kraken, yüksek para çekme limitleri nedeniyle kripto paranızı itibari paraya dönüştürmek için tercih edilen bir borsadır. Ne kadar çekebileceğiniz, doğrulama seviyenize bağlı olacaktır. Dört doğrulama seviyesi vardır: başlangıç, hızlı, orta ve profesyonel. Para yatırma ve çekme limitlerinizi artırmak için farklı gereksinimler ve belgeler göndermeniz gerekir.

Ekspres düzeyde, kullanıcılara günlük ve aylık 9.000 ABD doları para çekme limiti verilir. Orta seviyedeki kullanıcılar günlük 100.000$ ve aylık 500.000$ çekebilirler. Bu arada, Pro müşterileri günlük 10.000.000$+ ve aylık 100.000.000$+ para çekebilir.

Kraken, çok sayıda altcoini destekler. Fiat para birimlerini şu şekillerde çekebilirsiniz: USD, EUR, GBP, CAD, CHF, AUD ve JPY. Anında para çekme işleminden beş güne kadar değişen işlem süresi, seçtiğiniz yönteme bağlıdır. Para çekme ücretleri de değişir.

3. Bitstamp

Bitstamp, para çekme miktarları söz konusu olduğunda sınırı olmadığı için birçok kişinin favori kripto dönüştürücü aracı haline geldi. Bu, büyük miktarda nakit çekme eğiliminde iseniz ve sık sık investing kripto para işlemleri yapacak iseniz, onu sizin için harika bir seçenek haline getirir.

Uluslararası para çekme işlemleri için %0,1'lik bir ücret vardır, ancak minimum ücret 25$ olmalıdır. Büyük meblağlar çekecekseniz, bu ödemeye değer. Tabii ki, daha düşük ücretlere sahip başka borsalar da var, ancak itibar ve güvenilirlik için gitmeyi tercih edenler için iyi bi seçenektir

USD, CHF, EUR, AUD, GBP, CAD ve JPY cinsinden fiat para birimleri çekebilirsiniz. Bitstamp, Bitcoin, XRP, Litecoin, Stellar Lumens, SAND ve daha fazlasını içeren kripto para birimlerini destekler.