26 eylül perşembe günü saat 13.59’da yaşanan 5.8’lik depremden sonra yakınlarını merak ederek telefona sarılan vatandaşlar iletişim hatlarında yaşanan sıkıntıyla ikinci şoku yaşadı.





Herhangi bir binanın dahi yıkılmadığı depremde tüm iletişim hatlarında ortaya çıkan ve neredeyse akşam saatlerine kadar devam eden bu sorun, çok daha güçlü olması beklenen Marmara depremi sonrasında hangi boyutlara ulaşabileceği konusunda kafalarda soru işaretleri bıraktı. 1999 yılında yaşanan büyük depremden sonra cep telefonu faturalarından toplanmaya başlanan ve haberleşme alt yapılarının güçlendirilmesinde kullanılması beklenen iletişim vergilerinin ne olduğu da ayrı bir merak konusu oldu.





Depremde iletişimin sınıfta kaldığını belirten Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, deprem sonrasında insanların normal iletişim kanallarını kullanamayarak sadece whatsapp üzerinden birbirleriyle haberleşebildiklerini, GSM şirketlerinin deprem anından itibaren 24 saat boyunca internet bağlantıları ve kısa mesajlar için ücret almamaları çağrısında bulundu.





“Cep telefonlarından dolayı sıkıntı yaşayan insanların psikolojik anlamda zarar görmeleri manevi tazminatı doğurur” diyen Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, asıl önemli olanın ise devletin yaptırım uygulamasını başlatması olduğunu dile getirdi.





Türk Telekom’dan açıklama





Depremin yenileme çalışmaları sırasında meydana geldiğini ve hizmetin kesintiye uğradığını duyuran Türk Telekom’dan yapılan açıklamada tüm mobil abonelerine 2 ay boyunca aylık 5 GB, toplam 10 GB mobil internet tanımlanacağı duyuruldu.





İyi ki WhatsApp var..





Sabit ve mobil hatlarda deprem sonrası iletişim kesilirken mesajlaşma ve arama uygulaması WhatsApp hiç etkilenmedi. Yakınlarından bu uygulama ile haber alan vatandaşlar “İyi ki whatsapp var” dediler.