Bundan böyle mahkemelere taşınan bu tür dolandırıcılık davalarında tüzel bilirkişiler de mahkeme listelerine eklenecek ve hâkim sadece şahıs bilirkişileri değil tüzel bilirkişileri de dosyaya atayabilecek.

Hâkim, kararını bu uzmanlarca hazırlanan raporlar üzerinden verecek. TBMM'de milletvekillerine yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanı İzzet Başara, “Taşınmaz, motorlu taşıt değerleme ve muhasebe alanlarında tüzel kişi bilirkişilik uygulaması başlıyor.

Kurumsal bir yapıda bu raporlamaların sağlanması mağduriyetleri giderecek, birbirinden tutarsız raporlamaların önüne geçilecektir” diye konuştu. Tüzel bilirkişilikte Adalet Bakanlığı'nın Vakıf Gayrimenkul Değerleme AŞ'yle Ankara'da pilot uygulama başlattığını söyleyen Başara, “Çok güzel sonuçlar da alıyoruz.

İnşallah en kısa zamanda bunu ülke genelinde yaygınlaştırıp resmî listelere de, tüzel kişileri de özellikle başta bu üç alanda kazandıracağız” açıklamasını yaptı. Türkiye'de müstakil bir Bilirkişilik Kanunu'nun 24 Kasım 2016'da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Başara, “2017 yılında ilk kez 7 bölgede bilirkişilik bölge kurullarımız kuruldu. 2017-2020 yılları arasında toplam 2 bin 904 bilirkişi sistemden çıkarıldı. Kanunla, temel etik ilkelere aykırı, güven duygusunu sarsıcı tutum, davranışlar içerisinde bu faaliyeti yürüten... Rüşvettir, emniyeti suistimaldir, zimmettir.

Bu tarz suçlamalara maruz kalındığında buna ilişkin yaptırımlarla derhâl müdahale ediliyor” ifadelerini kullandı. Bilirkişilik için görevlendirme rehberi çalışmasına başladıklarını ifade eden İzzet Başara, “Bunu UYAP'a entegre edeceğiz” diye konuştu.

İLK ÇEYREKTE 17 BİN 100 ARAÇ 

Öte yandan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Operasyonel Kiralama Sektör Raporu'na göre, operasyonel araç kiralama sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde 4,2 milyar TL'lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye'de satılan yeni otomobillerin yüzde 10,9'u olan 17 bin 100 adet aracı filosuna kattı.

TOKKDER, bağımsız araştırma şirketi Nielsen iş birliği ile hazırladığı 2021 ilk çeyrek sonuçlarını içeren TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu'nu açıkladı. Rapora göre, operasyonel araç kiralama sektörü, yılın ilk çeyreğinde 4,2 milyar TL'lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye'de satılan yeni otomobillerin yüzde 10,9'u olan 17 bin 100 adet aracı filosuna kattı.

Söz konusu dönemde sektörün aktif büyüklüğü 42,4 milyar TL oldu. Yılın ilk çeyreğinde 2020 sonuna göre yüzde 3,5 daralan sektörün filosunda bulunan araç sayısı ise 254 bin adede düştü. Sektörün 2020 sonundaki araç parkı 263 bin adet olmuştu.

Kaynak: Milliyet