Milliyet.com.tr haberine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Tavşantepe Mevkii’nde ilk etapta inşa edilecek 349 kalıcı afet konutu için ilk kazmanın vurulduğunu aktardı.

Bakan Kurum, depremin etkilediği diğer bölgelerde de aralıksız devam eden zemin etüt çalışmalarının hemen ardından ilk kazmaların hız kesmeden atıldığını açıkladı.

TOKİ Çatalca, Arnavutköy kura tarihleri 2023 açıklandı mı?3

Bakan Kurum, Doğanşehir’deki afet konutları için inşaat çalışmalarına başlanıldığının anlatıldığı bir videoyu sosyal medya hesabından yayımlayarak, “Zemin etüt ve mikrobölgeleme çalışmalarının tamamlandığı, sağlam zemin tespit edilen yerlerde hiç vakit kaybetmiyoruz. Depremden en çok etkilenen ilçelerimizden

Doğanşehir’de de kazmayı vurduk!” şeklinde bir mesaj paylaştı.

Bakan Murat Kurum, yayımladığı diğer mesajında ise “78 noktadan 44’ünde 19 bin 464 metrelik sondajla zemin etüt çalışması yaptık, devam ediyoruz. 50 bin 565 hektar alandaki mikro bölgeleme çalışmalarında 3 bin 843 sondajdan 591’ini yaptık, devam ediyoruz. En sağlam zemini tespit edip, en doğru teknikle güvenli konutlarımızı inşa edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

“DOĞANŞEHİR’DE TOKİ ELİYLE 105 METREKARE, 3 ODA 1 SALONDAN OLUŞAN AFET KONUTLARI İNŞA EDİLECEK”

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle Doğanşehir’de ilk etapta 349, ikinci etapta ise 608 afet konutunun inşa edileceği ifade edildi. Yapılacak afet konutlarının maksimum 5 katlı olarak planlandığı belirtilerek, 105 metrekarelik 3+1 konutların yapılacağı ve şehrin tarihi ve kültürünün korunacağı vurgulandı.

“AFET KONUTLARI BİLİMSEL RAPORLAR IŞIĞINDA BELİRLENEN EN DOĞRU VE SAĞLAM ZEMİNLERE İNŞA EDİLECEK"

Açıklamada, deprem bölgesinde şehirlerin kültürünü yaşatacak, ihtiyaçlarını giderecek anlayışla projelerin planlandığı belirtilirken, depremin ağır hasar verdiği yerlere de yeni master plan çalışmalarının hayata geçirildiği aktarıldı. Yapılan master plan çalışmaları çerçevesinde Türkiye'nin en ileri gelen mimarlarıyla birlikte ortak bir çalışma yürütüldüğü belirtildi.

Deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dâhil olmak üzere zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla, jeolog ve jeofizik mühendisleriyle eş zamanlı incelendiği belirtildi.

toki-arnavutköy-projesi-istanbul

Bu çalışmalar kapsamında yapılacak afet konutlarının en doğru, en sağlam zeminde radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutların inşa sürecinin eş zamanlı yürütüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, Cumhuriyet tarihinin en büyük “Afet Konut Seferberliği”nin yürütüldüğü belirtilerek yeni konutların fay hatlarına uzaklıkları, deformasyon haritalarının çıkarıldığı bildirildi. Bu haritalar çerçevesinde oluşturulan yerleşim alanlarında Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliği kapsamında 405 bin konutunun yapımına başlandığı ifade edilerek 21 bin afet konutunun daha

MALATYA BATTALGAZİ’DE İLK KAZMAYI VURDUK’

Öte yandan Bakan Kurum geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasar alan Malatya’da kalıcı konutlarla ilgi çalışmaların yer aldığı bir video paylaşmıştı.

‘İLK EVİM DE SÜRECEK, AFET KONUTLARIMIZ DA YÜKSELECEK’

Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Malatya Battalgazi’de ilk kazmayı vurduk. İlk etapta bin 73, devamında ise 750 yuvamızı inşa edeceğiz. Hemen yanı başında ‘İlk Evim’ projemizdeki sosyal konutlarımız da devam ediyor. ‘İlk Evim’ de sürecek, afet konutlarımız da hızla yükselecek” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum’un paylaşımında yer alan videoda deprem konutları için istişareler yapılarak, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alındığı belirtildi. Yeni yerleşim bölgelerinde mikro bölgeleme ve zemin etüt çalışmalarının ardından konut yapımına uygun zeminlerde çalışmaların başladığı vurgulanarak, Malatya’da ilk kazmanın vurulduğu aktarıldı.

Paylaşımda bir yandan deprem konutları için çalışmaların başladığı belirtilirken, diğer taraftan Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi “İlk Evim, İlk İş Yerim” projesinde de çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği ifade edildi.