Hakan Bucak, yaşanan artışın sektör için sevindirici olduğunu söyleyerek “Gayrimenkul yatırımları en istikrarlı yatırımlar haline geldi ülkemizde. Finansal yatırım araçlarının getirisinin enflasyon oranının gerisinde kalması gayrimenkulün ise değer artış oranlarının üzerinde kalması satışların artmasına gerekçe oldu” diye konuştu.

Konut satış fiyatlarındaki yüksek seyri de yorumlayan Hakan Bucak, “Emtia fiyatlarında yaşanan artış, tedarik ve lojistik sorunu, konut arzının azalması, yüksek döviz kuru, bütün dünyada seyreden yüksek enflasyon ve ithalatın pahalılaşması konutta maliyetlere negatif bir etki yaptı. Artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarını baskıladı ve bugünkü durum ortaya çıktı. Konut fiyatlarındaki artışa gerekçe olan nedenler ortadan kalkmadığı müddetçe yakın dönem için bir dengelenme beklemiyoruz” dedi.

Yabancı konut alıcısı 2022’de 10-15 milyar dolar döviz getirebilir

Yabancı yatırımcının konut fiyatları üzerinden herhangi bir etkisinin olmadığını da vurgulayan Hakan Bucak, “Bu yönlü açıklamalar şu andaki durumun gerçek nedenlerini görme noktasında çarpıtma amacı taşıyor. Sorunu doğru tespit edemezseniz, tedaviniz eksik kalır. 2021 yılında yaklaşık 1,5 milyon konutun satışı gerçekleşti ve yabancıların bunun içindeki oranı yüzde 3,9 oldu. Dolayısıyla fiyatlara etki edecek bir durum söz konusu değil” açıklamasında bulundu.

Türkiye gayrimenkul sektörüne ilgi gösteren yabancı yatırımcıların, yüksek gelir seviyesi ve eğitimleriyle öne çıktığını dile getiren Hakan Bucak, “Türkiye sahip olduğu imkanlar nedeniyle herkes için çok rahatlıkla ‘B planı’ durumuna gelebiliyor. Yatırım için ideal ve bu noktada ciddi talep alıyor. Örneğin Ruslar tatil için Türkiye’den konut alıyor, Çinliler Avrupa ve Amerika vizesini daha kolay alabilmek ve ticaret için tercih ediyor. Daha rahat bir emeklilik hayatı için Türkiye’den konut alan çok kişi bulunuyor. Yaşam tercihi ve oturum da bir başka gerekçe. 2021’de Türkiye’den konut almaya karar verenler ülkeye doğrudan 6, dolaylı olarak 10 milyar dolar döviz getirdi. 2022’de bunun 10-15 milyar dolar arasında gerçekleşmesi mümkün” dedi.

Ruslara konut satışı üç ayda yüzde 63 arttı

Türkiye’den en çok konut alan üçüncü ülkenin Rusya olduğunu, Ukrayna’nın ise ilk on içinde yer aldığını kaydeden Hakan Bucak, savaşın etkilerini de değerlendirdi. Hakan Bucak, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti: “Savaş asla olmasını istemediğimiz bir durum ve yaşanan insani dram hepimizi derinden etkiliyor, bununla birlikte gayrimenkul tarafında özellikle Rus merkezli hareketliliğin artığını gözlemliyoruz. Rus yatırımcı 2021 yılında bizden toplam 5379 konut aldı. Bu ayın Şubat ve Mart aylarına baktığımızda geçen yılın aynı aylarına göre artışlar yaşandığını, daha çok yaz dönemi gerçekleşen satış süreçlerinde öne çekilme olduğunu görüyoruz. Buradaki tezimiz Avrupa ve Amerika’dan yaptırım noktasında kısıtlamalara tabi kalan varlıklı Rusların daha çok Türkiye’ye yönelebileceği şeklinde.”

Şubat’ta gerçekleşen konut satış adedinin geçen yılın Ocak-Şubat toplamına denk geldiğini dile getiren Hakan Bucak, “Geçen yıl Ocak-Şubat döneminde Rus yatırımcıya 519 konut satılırken, bu yıl sadece Şubat’ta 509 konut satıldı. Mart’ta bu 547 konutun satışı yapıldı geçen yılın aynı ayına göre yaşanan artış yüzde 30,5 seviyelerinde. Geçen yılın ilk üç ayına göre yakaladığımız artış ise yüzde 63,6. Diğer aylarda da benzer bir yükseliş bekliyoruz” dedi.

Ukrayna’ya konut satışı yüzde 80,6 arttı

Benzer bir artışı Ukrayna tarafında da gözlemlediklerini söyleyen Hakan Bucak, “Geçen yıl Şubat’ta Ukraynalı yatırımcıya 60 konut satışı olmuştu. 2022 Şubat’ta ise bu rakam 111 olarak gerçekleşti. Neredeyse yüzde 85’lik bir artış söz konusu. Mart ayında da geçen yılın aynı ayına göre yaşanan artış 80,6 oldu. Türkiye her iki ülke içinde dost ve güvenilir bir ülke olduğunu kanıtladı. Ve kendilerini güvende hissettikleri bir ülkeden gayrimenkule yönelmeleri çok normal” diye konuştu.