Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Altan Elmas, yıl sonunda bitecek olan KDV ve tapu harcı indirimlerinin kalıcı hale getirilmesini istedi.





Konut kredi faizlerindeki düşüş ve firmaların kampanyaları ardı ardına devreye girince vatandaş harekete geçti. Kasım ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54.4 arttı ve 138 bin 372 konut satıldı.





Böylece tüm zamanların en yüksek kasım ayı satışı gerçekleşti. Banka kredili satışlar ise yüzde 724.8 arttı ve her 3 kişiden biri kredi çekerek ev sahibi oldu. Konut pazarında yılın ilk yarısındaki durgunluk ikinci yarıda telafi edildi.





KONUT satış rakamlarını değerlendiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “1 Ağustos itibariyle kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.99’a indirmişti. Böylelikle ertelenen konut talebi canlanmış, vatandaşlarımız yeniden konut alımına geçmişti. Yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yarıda telafi etmeyi hedefliyorduk ve  çalışmalarımız meyvesini verdi” dedi.





2. el satışların ağırlıkta olduğuna dikkat çeken Elmas şöyle devam etti: “Konut alıcılarını 1. el konuta yönlendirecek teşvik mekanizmaları gerekli. 1. el konut satışının artması, inşaat sektörümüzün, sanayimizin, hizmet sektörümüzün ve dolayısıyla ülke ekonomimizin büyümesi anlamına geliyor. Ayrıca yıl sonunda bitecek olan harç ve KDV indirimi teşviklerinin uzatılması veya kalıcı hale getirilmesini devletimizden talep ediyoruz.”





Yeni konutların yüzde 35-50 daha pahalıya mal edildiğini belirten Elmas, bu dönemde konut alanların kazançlı olacağını söyledi.