Türk lirasının dolar karşısındaki zayıf görüntüsü devam ediyor. Dolar kuru belirli bir seviyede sabitlenmiş olsa da yükseliş trendi devam ediyor. Yaşanan gelişmeleri ünlü ekonomist Selçuk Geçer yorumladı ve oldukça karamsar bir tablo çizdi. İşte Selçuk Geçer’in dolar kuru tahminleri...

FED SONRASI DOLAR KURU 20 TL ÜSTÜNE ÇIKAR MI?

İlginç bir FED değerlendirmesi yapan Selçuk Geçer, “FED başkanlarından ve üyelerinden arka arkaya faiz artırımlarına yönelik açıklamalar var. Eylül ayında önemli bir faiz artırımı yapılacağını FED yetkilileri açıklıyorlar. Bu faiz artırımı 75 baz puan ise o zaten şu anda fiyatlanıyor. Ancak bu faiz artırımını yapıp sonraki toplantılarda yine yüksek faiz artırımları yapılacağı şeklinde bir açıklama yapılırsa piyasalar karışır. Dolar endeksi bu açıklama sonrasında 115’e doğru gider. Bunun bize etkisi ne olur? Şu anda 18,22 TL olan dolar kurunun bir anda kendisini 20 TL üzerine attığını görürsünüz.” dedi.

Dolar kuru ne

DOLARDA KIRILMA FELAKET SENARYOSU OLUR!

Dolarda kırılma yaşanma ihtimaline dikkat çeken Selçuk Geçer, “Dolar kurunun belirli bir seviyede sabit tutulduğu ve yükselişlerin kontrollü şekilde olduğunu söylüyorlar. İnanmayın bu söylemlere. Aralık ayında 11 TL olan dolar şimdi olmuş 18 TL. Üstelik KKM hesaplarına rağmen dolar kurunda yüzde 50 oranında değer artışı olmuş. Dolar kurunda yükseliş eğilimi devam edecektir. Bundan yana bir şüphemiz yok ama korkumuz kırılmalar olmasıdır. Eğer kırılma olursa dolar kurunun 5-6 kat artmasından endişe ediyoruz. Yani dolar kurunun 21 TL’ye doğru yükselmesi normal ama diğer senaryo tam bir felaket senaryosu olur.” ifadelerini kullandı.

YIL SONUNDA DOLAR KURU EN AZ 21 TL OLUR

Dolar kurunun yıl sonunda 21 TL olmasının kendi tahmini değil resmi beklenti olduğunu ifade eden Selçuk Geçer, “Orta Vadeli Program’da dolar kurunun 2022 ortalaması 16,65 TL olarak resmen yazılmış. Bu ne demek? Dolar kuru yıl sonunda 20 TL – 21 TL olacak demek. Yani bu resmi bir beklenti, bunu biz uydurmuyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışmış bu beklentiyi uygun görmüş ve bunu da resmen açıklamış. Önemli olan dolar kuru 21 TL’de duracak mı yoksa daha yukarıya gidecek mi? Enflasyon etkisi ile dolar kurunun 30 TL üzerine çıkması gerçekleşecek mi yoksa gerçekleşmeyecek mi? Şu anda esas tartışılan konu bu.” şeklinde konuştu.

DOLAR KURU 35 TL!

Dolar kuru için 35 TL tespiti yapan Selçuk Geçer, “Dolar kuru ekranda 18,22 TL olarak görünüyor. Ekrana aldanmayın enflasyon etkisi eklenince dolar kuru 35 TL’dir. Şu anda Türkiye’de en ucuz şey dolardır. Dolardaki gerçek fiyatlama ama bugün ama yarın elbette ekrandaki fiyatı da yanına çekecektir. Üretici ve satıcı fiyatlamalarında dolar kuru 35 TL’den hesaplanıyor. Bu kaçınılmaz sondur. Kur o seviyeye çıktığında bugün ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler ilgili uzmanın kişisel yorumlarıdır ve yatırım önerisi olarak değerlendirilmemelidir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.