Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk gününden itibaren çalışmaya başladıklarını, bölgeyi eski haline getirinceye kadar çalışmaları sürdüreceklerini dile getirdi.

Yaptığı açıklamada geçici barınma alanlarına yönelik sürecin sürdüğünü kaydeden Bakan Kurum, bu çerçevede Adıyaman'daki konteyner kentlere ilave 3 bin bağımsız bölümden meydana gelen konteyner kentin kurulumunun sürdüğünü dile getirdi. Bakan Murat Kurum, "Temellerimiz atıldı, prefabrik yapılarımız kurulmaya başlandı. İnşallah 10-15 gün içinde etaplar halinde vatandaşlarımıza da teslimini yapmaya başlayacağız." diye konuştu.

Hasar tespitlerine de tüm şehirlerde devam edildiğini, Adıyaman'da yüzde 95 seviyesine gelindiğini dile getiren Bakan Murat Kurum, "Tüm şehirlerimizde hasar tespit durumu; 4 milyon 953 bin bağımsız bölümden meydana gelen toplam 1 milyon 622 bin binada inceleme yapıldı. İçinde 604 bin 856 bağımsız bölüm bulunan 212 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Adıyaman'da da 68 bin 12 bağımsız bölümden meydana gelen 28 bin 547 binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık olduğunun tespitini yaptık." dedi.

"Toplam 319 bin konutun tüm mikro-bölgeleme, jeolojik ve zemin etütleri tamamlandı"

Yaptığı açıklamada bir devletin milleti için alabileceği en hızlı aksiyonu depremzedelerin sıcak yuvalarına yeniden kavuşması için aldıklarını kaydeden Bakan Murat Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük konut seferberliğini şehirlerde eş zamanlı yürüttüklerini dile getirdi.

toki-evleri

Afet bölgesinde ilk etapta ihalesi gerçekleştirilecek olan toplam 319 bin konutun, mikro-bölgeleme, jeolojik ve zemin etüdü çalışmaları tamamlananların yapım sürecine başlanacağını dile getiren Kurum, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Adıyaman'ımızda da merkez İndere, Besni Eskiköy, Gölbaşı Yukarıçöplü mahallelerinde toplam 47 bin 350 konut ve 13 bin 987 köy evi inşa edeceğiz. Eğer köylerimizde vatandaşımızın arazisi uygunsa arazisine, değilse oradaki hazine arazilerine ya da mera arazilerine, oralar da uygun değilse en uygun zemindeki özel arazileri de kamulaştırmak suretiyle köylerin ihyasını gerçekleştirmiş olacağız. 21 Şubat tarihinden bu yana, yani bir haftada Adıyaman'da 1161, Gaziantep'te 3 bin 377, Hatay'da 1185, Kilis'te 645, Adana'da 590, Şanlıurfa'da 897, Malatya'da 948, Kahramanmaraş'ta 3 bin 826, Osmaniye'de 152 olmak üzere 12 bin 781 konutumuzun sözleşmelerini imzalayarak yapım süreçlerini başlattık. Mart ayının ilk üç gününde toplam 8 bin 463 konutun yapımını da başlatmış olacağız. Yarın itibarıyla 11 şehrimizde toplam 21 bin 244 konutumuzun yapımını başlatmış oluyoruz. İnşallah önümüzdeki 2 ay içinde de 11 şehrimizin tamamında 244 bin konutumuzun temellerini atacak, inşa süreçlerini hem merkezlerde hem de rezerv alanlarda, köylerde eş zamanlı bir biçimde yürüteceğiz."

Ayrıca Bakan Murat Kurum, şehir merkezlerini de o şehrin kültürünü, dinamiklerini, sosyolojiyi, demografik yapıyı koruyarak en doğru zeminde inşa edeceklerini de sözlerine ekledi.